Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Σκληρή κριτική Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ για τις άδειες ...

Στην αντεπίθεση κατά του Ν. Παππά, με αιχμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών πέρασε η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στις βολές που εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας κατά της αξιωματικής αντιπολίετυσης.

«Ο υπουργός – υπερκαναλάρχης κ. Παππάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στήνουν σύστημα διαπλοκής. Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε κάθε είδους διαπλοκή. Είναι υπέρ της διαφάνειας», αναφέρε το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. σε ανακοίνωσή του.

«Το Σύνταγμα μας είναι σαφές. Η αδειοδότηση και η εποπτεία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ο κ. Παππάς απαξίωσε, προκειμένου να γίνει ο ίδιος νέος “αυτοκράτορας” των Μέσων Ενημέρωσης», επισήμανε η Νέα Δημοκρατία.

Βαρουφάκης-Γκάλμπρεϊθ: Το Plan X έγινε με εντολή Τσίπρα ...

Με άρθρο τους στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» οι Γιάνης Βαρουφάκης και Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ απαντούν στους επικριτές τους για το Plan X λέγοντας ότι έγινε με εντολή Τσίπρα, ενώ όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν ποτέ σχεδιάσει μια αντίδραση για το ενδεχόμενο αποπομπής της χώρας από την ευρωζωνη.

«Το 2012 η ΕΚΤ εκπόνησε σχέδιο για την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ονόμασε Plan Z. Παράλληλα, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εκπονούσαν δικά τους σχέδια αντίδρασης σ’ ένα Grexit.

Ευ. Βενιζέλος στα ΝΕΑ: This is a coup ...

Άρθρο Ευ. Βενιζέλου στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

This is a coup 

Η κυβέρνηση αποδέχεται και συνομολογεί ότι μεταβλήθηκαν ριζικά οι πολιτικοί συσχετισμοί που την έφεραν στην εξουσία τον Ιανουάριο και τη διατήρησαν σε αυτή, παρά τα όσα μεσολάβησαν, τον Σεπτέμβριο του 2015. Για αυτόν τον πολύ απλό λόγο επισπεύδει τώρα την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και επιδιώκει την υπερψήφισή του από τα 2/3 ώστε η λεγόμενη απλή αναλογική να ισχύσει αμέσως, από τις επόμενες εκλογές. Αν το κίνητρο της κυβέρνησης ήταν θεσμικό ή ιδεολογικό, η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έπρεπε να έχει συντελεστεί μετά τις πρώτες εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και πάντως πριν από τις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εδώ και 18 μήνες η χώρα κυβερνιέται από τη ρητορικά ετερογενή, αλλά ομογενοποιημένη χάρη στη νομή της εξουσίας σχετική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ που μετατρέπεται σε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία χάρη στο μπόνους που προσφέρεται στο πρώτο κόμμα από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Παράλληλο τραπεζικό σύστημα; Γιατί όχι;

Δεν είναι κάν Ελληνική πρωτιά... 
Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα ήταν μία καλή ιδέα που είχε την ατυχία να συμπέσει με το σχέδιο Χ και άλλες ιστορίες του βουνού. Στην βάση της, όμως, ήταν και εξακολουθεί να είναι μία σωστή πρόταση! Η ανάπτυξη δεν μπορεί να συμβεί δίχως τράπεζες. Κι από τη στιγμή που οι σημερινές εμπορικές τράπεζες αδυνατούν να ανταποκριθούν, λόγω «κόκκινων» δανείων και καταθέσεων, πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις.

Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε επειγόντως νέες και υγιείς τράπεζες. Για να γίνει μία επένδυση, χρειάζεται να υπάρχει και η αντίστοιχη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ένα πιθανό κύμα επενδυτών. Ακόμη κι αν υπήρχαν σήμερα επενδυτές διατεθειμένοι να πέσουν στα βαθιά της ελληνικής κρίσης, δεν υπάρχουν τράπεζες να τους εξυπηρετήσουν.