Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Σ’ ευχαριστούμε, Αλέξη ...

Τον Αλέξη τον Τσίπρα τον έχω κοροϊδέψει πολύ και δεν μπορώ να πω πως δεν το αξίζει. Είναι παπατζής, είναι λαϊκιστής, είναι αδίστακτος, είναι λυσσασμένος για εξουσία, με λίγα λόγια είναι τόσο ΠΑΣΟΚ όσο οι αξέχαστες εκπομπές του Βαγγέλη του Γιαννόπουλου στο κανάλι 29 ή όσο κάθε ζεϊμπέκικο του Άκη του Τσοχατζόπουλου. Αλλά υπάρχουν και στιγμές που είναι γενναίος. Γιατί θέλει γενναιότητα το να ομολογήσεις πως πολιτεύτηκες και κυβέρνησες παρασυρμένος από τις αυταπάτες σου. Θέλει ξεχωριστό θάρρος να πεις –έστω και εμμέσως– πως δεν είσαι απατεώνας αλλά περιορισμένων πνευματικών ικανοτήτων.

Και μόνο γι’ αυτήν την ομολογία του αξίζει ένα ζεστό χειροκρότημα και ένα ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη. Αλλά δεν θα είναι αρκετό. Γιατί τα κατορθώματα του πρωθυπουργού είναι πολύ περισσότερα και πολύ σπουδαιότερα από την ομολογία του προφανούς και για να γίνω πιο σαφής επιτρέψτε μου να παραθέσω όλα αυτά που κάποτε θα ονομάζονται «Οι Άθλοι του Ρεμπεσκέως». Αν δεν θέλετε να χειροκροτείτε μπορείτε απλώς να φωνάζετε ΟΛΕ στο τέλος κάθε λόγου.

Τα ψέματα για το χρέος συνεχίζονται...

Προφανώς δεν χρειάζεται να σχολιάσει κανείς τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων μετά τη Δήλωση του Eurogroup. Όλοι όσοι σ’ αυτήν τη χώρα δεν τρέφουν αυταπάτες και δεν έχουν καταληφθεί από παραισθήσεις, αντιλαμβάνονται πως οι διακηρύξεις περί έναρξης της ανάπτυξης, εκτίναξης της οικονομίας, ελατηρίων (!) και εξόδου από τα μνημόνια δεν αποτελούν απλή θριαμβολογία, αλλά παραληρηματικού τύπου προπαγάνδα.

Και προφανώς δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ότι οι δύο εταίροι (και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών συνακόλουθα) έκαναν (και συνεχίζουν να κάνουν) επιλεκτική χρήση τμημάτων της Δήλωσης του Eurogroup, όπου ειδικά όσον αφορά στο χρέος έγινε ένα αναμάσημα των προηγουμένων Δηλώσεων και μάλιστα επί τα χείρω.

Με τη Δήλωση, απλώς επιβεβαιώθηκε η απόφαση των εταίρων για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής «διόρθωσης» και μπήκε ταφόπλακα σε κάθε ελπίδα για οποιαδήποτε περικοπή του χρέους.

Όλος ο νέος νόμος για το φορολογικό και ασφαλιστικό ...

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος - μαζί με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής- κάτι που σημαίνει ότι πολλές διατάξεις μπαίνουν σε άμεση εφαρμογή.

Tα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν

Από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ όπως επίσης και ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ.

Ταυτόχρονα βέβαια, θα ενεργοποιηθεί και η διάταξη που περίμεναν χιλιάδες οδηγοί και η οποία αφορά στην ανάκτηση των πινακίδων με καταβολή όχι του συνόλου των τελών κυκλοφορίας αλλά μόνο του μέρους που αντιστοιχεί μέχρι το τέλος του έτους με μια προσαύξηση. Η διάταξη για τα τέλη όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ έχει ως εξής: