Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Χωρίς ελπίδα Ανάστασης ...

Ο Γρηγόρης Γιάνναρος γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1936 και πέθανε στις 5 Αυγούστου του 1997, στα 61 του. Υπήρξε ένα από εκείνα τα λαμπρά, φωτεινά μυαλά της γενιάς του 1960, που εδημιούργησαν την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά, που περιείχε τους κομμουνιστές, ηττημένους του εμφυλίου πολέμου, σε μια ισότιμη θέση με τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς, δηλαδή με τους νικητές. Αυτή η Αριστερά οφείλει σε ένα μεγάλο βαθμό τις πολιτικές της επιτυχίες στην ύπαρξη και τη δράση του Γρηγόρη Γιάνναρου.

Η χαρισματική αυτή προσωπικότητα συνδύαζε μια έμφυτη, θα έλεγε κανείς κληρονομική, αφοσίωση στην παράταξη, την ιδεολογία της και την πρακτική της με ένα έντονα ανήσυχο πνεύμα και μια γοητευτική κοινωνική προσωπικότητα.

Έκθεση - ΣΟΚ του Γενικού Λογιστηρίου για το φορολογικό - ασφαλιστικό...

Ένα εφιαλτικό δωδεκάμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει ξεδιπλωθεί σχεδόν το σύνολο των μέτρων που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία και συνοδεύει το τελικό κείμενο με όλες τις διατάξεις στη Βουλή.
Μέχρι και το καλοκαίρι του 2017, θα έχει εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων στη φορολογία εισοδήματος, θα έχει χαθεί περίπου το 70% του ΕΚΑΣ, οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών θα έχουν αυξηθεί δύο φορές, εργοδότες και εργαζόμενοι θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές, οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το εισόδημά τους, θα έχει αυξηθεί ο φόρος στα μερίσματα, θα έχουν περικοπεί οι επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ, τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου ενώ θα έχουν δοθεί και οι πρώτες χιλιάδες συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού.

Το διπλό μνημόνιο Τσίπρα...

Δύο ξεχωριστά μίνι «μνημόνια» με συνολικά μέτρα 9 δισ. ευρώ καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση μετά το δραματικό Eurogroup της Παρασκευής, αν θέλει να φτάσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Το πρώτο είναι τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που σχεδόν συμφωνήθηκαν την Πέμπτη και το δεύτερο τα επιπλέον προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που έθεσε ως αυστηρή προϋπόθεση η Ευρωομάδα στηρίζοντας απολύτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το «σενάριο» ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα «έδιωχνε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ευρώπη ύστερα από την υπόθεση των WikiLeaks ή ότι ΕΕ και ΔΝΤ θα εμπλέκονταν σε ατέρμονο καβγά που θα ευνοούσε την κυβέρνηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου διαψεύστηκε παταγωδώς και όλα αυτά θα απασχολήσουν τον ιστορικό του μέλλοντος.

Στον «αέρα» το Eurogroup για την Ελλάδα...

Ανεργία, λουκέτα και «έκρηξη» φοροδιαφυγής κρύβουν τα μέτρα «λάστιχο» για επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ -Τεράστιο το σοκ για τα νησιά του Αιγαίου -Τα «ρουφάει όλα» η εφορία με ΦΠΑ 24% και χαράτσια σε ίντερνετ, παιχνίδια και αυτοκίνητα...

Στο «σκοτάδι» κινείται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 


Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε αλλά ενώ νέα μέτρα έρχονται ήδη για ψήφιση στη Βουλή, ούτε έτσι φαίνεται να μπορεί η κυβέρνηση να φέρει προ τετελεσμένων τους δανειστές. 

Για να εξασφαλίσει ένα έκτακτο Eurοgroup για την Ελλάδα την Μεγάλη Πέμπτη η κυβέρνηση, πρέπει να έχει κλείσει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι την Τρίτη ή ξημερώματα Τετάρτης το αργότερο, αλλιώς... μπαίνει ο Μάιος και όπως έχουν πει οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, «καήκαμε».
 

Τα παρασκήνια του Washington Group...

Παρασκευή 15 Απριλίου, αργά το απόγευμα στο κεντρικό κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και ενώ οι προγραμματισμένες συναντήσεις τελείωναν, οι πιο σημαντικοί παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας βρέθηκαν υπό άκρα μυστικότητα για να συζητήσουν, για άλλη μία φορά, για την Ελλάδα. Επρεπε να πάρουν μια απόφαση που θα έδινε λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των θεσμών αλλά και που ενδεχομένως να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος στην ελληνική κυβέρνηση.