Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ο Μινώταυρος και ο ΠτΔ...

«​Ο σημερινός οικονομικός Λαβύρινθος που έχει τον δικό του Μινώταυρο ως αρχιτέκτονα, αλλά και ως αμείλικτο φύλακα της εφιαλτικής χαοτικότητάς του, είναι το γνήσιο τέκνο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης. Γι’ αυτό πρέπει να εξοντώσουμε τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού. Διότι εξαιτίας του ολοένα και περισσότερο η οικονομία θυμίζει τον μυθικό Λαβύρινθο, με την έννοια ότι η είσοδος είναι ορατή, αλλά η έξοδος δαιδαλώδης και αδιευκρίνιστη».

Ο πρόλογος δεν ανήκει στον γράφοντα. Είναι τα λόγια που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Δεν είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τα βάζει με τον νεοφιλελευθερισμό. Το είχε κάνει και προ 15νθημέρου σε εκδήλωση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Εκεί μίλησε για «απέχθεια του νεοφιλελευθερισμού προς την κρατική δράση» και κατήγγειλε τις διεθνείς αγορές που «σφετερίζονται», όπως είπε, «κρατικές αρμοδιότητες» και ευθύνονται για «την παρακμιακή πορεία του κράτους δικαίου».

Ολόκληρος ο διάλογος των στελεχών του ΔΝΤ για την Ελλάδα...

Αποκαλυπτικό διάλογο του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν και της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου ο οποίος έλαβε χώρα στις 19 Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα αναχώρησης των κλιμακίων των θεσμών από την Ελλάδα για τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών έφερε στο φως το Wikileaks.

Ολόκληρος ο διάλογος


Σταύρος & Φώφη... Σπεύδουν βραδέως; Σοφό, αλλά άχρηστο...

Tα κόμματα του ενδιάμεσου (του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ) χώρου δεν έχουν άλλη επιλογή από την κοινή κάθοδο στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Τα υπόλοιπα – διαρκείς συναντήσεις και επιτροπές- είναι για να περνάει η ώρα.

Οταν ο Λακεδαιμόνιος σοφός Χ(ε)ίλων διατύπωνε την περίφημη ρήση του «σπεύδε βραδέως», ασφαλώς κάτι ήξερε. Και κάτι ήθελε να πει. Εμείς δεν ξέρουμε κι ας έχουν περάσει 25 αιώνες από τότε.
Ηθελε να πει, για παράδειγμα, «το γοργόν και χάριν έχει»; ‘Η μήπως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει; ‘Η και τα δύο μαζί;