Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους, Αλέξη...

Κοινός παρανομαστής των κυριακάτικων εφημερίδων ήταν τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μαξίμου, όπως ανασχηματισμός, εκλογές κλπ προκειμένου να αντεπεξέλθει του αδιεξόδου στο οποίο έχει εγκλωβιστεί.
Δεν υπάρχει διέξοδος, η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με πάταγο καθώς τα δεδομένα στην οικονομία έχουν ξεπεράσει το σημείο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια αντιστροφή ή έστω ομαλή προσγείωση. Αν η οικονομία δεν επιτρέπει εξομάλυνση της κατάστασης όλα τα άλλα αποτελούν ευσεβείς πόθους.

Ήδη, οι ζώνες της χώρας που βρίσκονται εκτός ελέγχου της κρατικής εξουσίας (αυτό είναι εθνική κυριαρχία κι όχι ένα μνημόνιο κυρωμένο από τη Βουλή) διευρύνονται αλματωδώς από τα ανοιχτά σύνορα για πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, τις κλειστές εθνικές οδούς από τους αγρότες, την αδυναμία της αστυνομίας να διαφυλάξει π.χ. τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ από καθημερινές εμπρηστικές επιθέσεις, τις ψυχολογικές (προς το παρόν) επιθέσεις σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τους όλο και πιο συχνούς βανδαλισμούς τοπικών γραφείων του κυβερνώντος κόμματος κλπ.

Θύμα πρώτο: Οι 280.000 συνταξιούχοι εν αναμονή...

Η εξοικονόμηση πόρων ύψους 2 δις Ευρώ για το Ασφαλιστικό, θα ξεκινήσει από το ψαλίδισμα των συντάξεων όσων έχουν θεμελιώσει από καιρό συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη τη σύνταξή τους.
Περίπου 280.000 «συνταξιούχοι εν αναμονή» (ο κ. Ρωμανιάς τους υπολογίζει σε 330.000) θα δουν ότι οι συντάξεις και τα εφάπαξ που θα εισπράξουν τελικά , θα επανυπολογισθούν με βάση τα νέα δεδομένα και τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου όταν αυτός κατατεθεί και ψηφισθεί από τη Βουλή.

Με απλά λόγια, όσοι δεν έχουν εισπράξει ακόμη τις συντάξεις τους, λόγω της γραφειοκρατίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, θα θεωρηθούν «νέοι συνταξιούχοι» και οι αποδοχές τους θα προσαρμοστούν ανάλογα.

Δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης προτείνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας - Γερμανίας...

Να υπενθυμίσω ότι ο Γιάνης είναι
διαθέσιμος (και άνεργος) αυτή την εποχή...
Η Ευρωζώνη πρέπει να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της σύστασης ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας σε άρθρο τους στη Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι».

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ απέτυχε επί τρία συναπτά χρόνια στον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και δεν είναι πιθανόν να επιστρέψει για χρόνια σε αυτόν, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη», γράφουν στο άρθρο τους ο Γενς Βάιντμαν, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας. «Αν και η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη», προσθέτουν.

Μεγάλα κόλπα!

Ακούγεται ότι βρέθηκε τρόπος να λυθεί το μεγάλο και ανυπέρβλητο πρόβλημα του υπερδανεισμού των Μέσων Ενημέρωσης. Δεν θα ζητήσουν, λέει, από τους μετόχους να φέρουν τα λεφτά τους από το εξωτερικό, αλλά θα «πουλήσουν» τα δάνεια σε… ξένα fund με μεγάλη έκπτωση, αφήνοντας τους σημερινούς μετόχους στο απυρόβλητο. Δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο! Θα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης!

Προσωπικά δεν πιστεύω στους διαδρομιστές. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα βρεθεί εκείνος ο τραπεζίτης που θα βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε ένα τέτοιο «σχέδιο». Ή το δάνειο εξυπηρετείται και δεν υπάρχει λόγος να πουληθεί το δάνειο με έκπτωση σε κάποιο fund ή σε οποιονδήποτε ή δεν εξυπηρετείται και πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος των μετόχων στην εταιρεία, μέχρι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.