Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Αργεντινή – Ελλάδα, βίοι παράλληλοι;

Πολλά τα ηρωικά που έχουν κατά καιρούς ακουστεί περί της Αργεντινής, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έχουν παρουσιάσει ως… πρότυπο («μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή», ήταν η περίφημη φράση του από το βήμα της Βουλής όταν η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής χρεοκόπησε το φθινόπωρο του 2014).

Η είδηση που ούτε στα ψιλά δεν πέρασε είναι ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι από το Νταβός όπου και αυτός βρέθηκε δήλωσε στο Ρόιτερ’ς ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Αργεντινής και των πιστωτών, οι οποίοι δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση των ομολόγων της, δεν εξελίσσονται καλά, καθώς «το βασικότερο αγκάθι στη συζήτηση είναι το θέμα των προστίμων στα ομόλογα που δεν πληρώθηκαν».

Πίσω έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την ουρά...

Πολλοί γελάσαμε την Κυριακή με τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος (μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να κάνει αποδεκτή την προσφορά της Cosco για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ) δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει το λιμάνι» («Αυγή» 31.1.2016). Θεωρήσαμε ότι αυτή είναι μια ισάξιας ιλαρότητας δήλωση με εκείνη του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου ότι «αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπέγραψε μνημόνιο, αλλά δεν είναι μνημονιακή» (Star 1.2.2015). Ή, έστω, σαν την προσπάθεια να βαφτιστεί η τρόικα «θεσμοί».

Τα θύματα της νέας φορολογικής κλίμακας...

Ολική επαναφορά του προηγούμενου αντιαναπτυξιακού φορολογικού καθεστώτος που ουσιαστικά "ληστεύει" τα εισοδήματα που δηλώνονται και δίνει και το πιο ισχυρό κίνητρο για φοροδιαφυγή αποτελεί η επιστροφή στη φορολόγηση των εισοδημάτων με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ανατρέποντας πλήρως την διαρθρωτική μεταβολή που έγινε το 2013 με την θέσπιση της αυτοτελούς φορολόγησης για κάθε πηγή εισοδήματος η κυβέρνηση προτείνει στην τρόικα μέσω της νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας ένα νέο εισπρακτικό μέτρο επιχειρώντας να αρμέξει και την τελευταία σταγόνα από μια αγελάδα που έχει ουσιαστικά στεγνώσει.

Άμεση λύση στο πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ ζητούν οι γιατροί...

Δημόσια έκκληση προς τους αρμοδίους για τη λύση του προβλήματος με την έλλειψη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας απευθύνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, η Ένωσης υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί επείγουσα και οριστική λύση «στο τεράστιο πρόβλημα ... το οποίο κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές».

Χαρακτηριστικά αναφέρει: