Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Μια μοναδική ευκαιρία για την αντιπολίτευση...

Μια , ίσως μοναδική, ευκαιρία έχουν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την περασμένη φορά ψηφίσαν την συμφωνία και τώρα προτίθενται να ψηφίσουν και το νέο μνημόνιο, για να βοηθήσουν την χωρά να μην κινδυνεύει και πάλι να πέσει στα βράχια.
 Και η ευκαιρία αυτή, προβλέπει να δεσμεύσουν τον πρωθυπουργό τον κ Τσιπρα, ότι μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου , το οποίο έχει πολύ σκληρά μετρά, σκληρότερα όλων των προηγούμενων, δεν θα προχωρήσει σε εκλογές.
 Να τον δεσμεύσουν δημόσια , μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου κατά την σχετική συζήτηση σήμερα το απόγευμα.
  Να του ζητήσουν να δεσμευτεί ενώπιων των βουλευτών και των ψηφοφόρων, ότι μετά την ψήφιση του μνημονίου, δεν θα προχωρήσει είτε άμεσα είτε σε ένα δυο μήνες σε εκλογές, για να λύσει το εσωκομματικό του πρόβλημα.

Εκτροχιάστηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο...

Στα 7,48 δισεκατομμύρια ευρώ έπρεπε να ανέλθουν -βάσει προϋπολογισμού- τα έσοδα που έπρεπε να εισπράξει το Δημόσιο μέσα στον Ιούλιο, όμως μόλις 4,86 δισ. ευρώ εισέρρευσαν. Έτσι, το άνοιγμα στο σκέλος των εσόδων στο επτάμηνο, έφτασε στα 4,28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, η αναβολή στην έναρξη διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ αλλά και η μη εισροή πόρων από την ΕΕ (κυρίως των κερδών από τα ANFAs) επηρέασε τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλέον το κύριο εισπρακτικό βάρος μετατίθεται για το τελευταίο πεντάμηνο ενώ επίκειται και η αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.022 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.736 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1.375 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.530 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.279 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.988 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 26.690 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.125 εκατ. ευρώ ή 13,4 %  έναντι του στόχου.

Σκυλολόι και δεκανίκι ...

Με την έκφραση «παλιό σκυλολόι» ο Σταύρος Θεοδωράκης σφράγισε μια πολιτική με το ανάλογο ύφος και ήθος. Θα θυμάστε ότι είχα χαρακτηρίσει ένα μέρος των transit ψηφοφόρων του Ποταμιού ως «ευπρεπείς αγανακτισμένους κατά του πολιτικού συστήματος».

Ο επικεφαλής όμως κάνει φιλότιμη προσπάθεια να πάρει διαζύγιο με την ευπρέπεια. Για την πρόδηλη πολιτική στόχευση θα επανέλθω. Θέλω όμως πρώτα να επιμείνω στο ύφος και ήθος που κάποτε ήταν σημαία για την ανανεωτική αριστερά, ένα μέρος της οποίας στεγάζεται σήμερα στο Ποτάμι. Και που δυστυχώς η σιωπή του είναι εκκωφαντική.

Τι έχει να ζηλέψει το «σκυλολόι» από το «στα τέσσερα» του Καμμένου; Από αντίστοιχες επιθέσεις του Πέπε Γκρίλο κατά του «σάπιου πολιτικού συστήματος» στην Ιταλία; Ο αθυρόστομος λαϊκισμός είναι σήμα κατατεθέν για όλους τους ποπουλιστές ηγέτες που αποθεώνουν την επικοινωνία και το φαίνεσθαι σε βάρος της ουσίας και χαϊδεύουν τα πιο χαμηλά ένστικτα του πιο καθυστερημένου πολιτικά και αισθητικά τμήματος του λαού.

Νίκος Φίλης : η Πρόεδρος της Βουλής είναι «πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας» ...

Αν η Πρόεδρος της Βουλής έχει έλλειψη εμπιστοσύνης με τον Πρωθυπουργό δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο, προειδοποίησε ο εοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την συμφωνία.

Έντονα αντέδρασε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας», επικρίνοντας την Πρόεδρο της Βουλής ότι μίλησε «σχεδόν με απροκάλυπτη επιθετικότητα» για τον Πρωθυπουργό. «Είναι πολύ σοβαρό η προταθείσα από τον Πρωθυπουργό ως Πρόεδρος της Βουλής να λέει δίκην διαγγέλματος ότι υφίσταται έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης προς τον Πρωθυπουργό. Αν το εννοεί είναι θρυαλλίδα παρεκβάσεων. Θα ήθελα να το πάρει πίσω», προειδοποίησε.