Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Σαρωτική ανανέωση...

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εναλλακτικές πολιτικές λύσεις. Έχουμε ακόμη μία μικρή ελπίδα ο κ. Τσίπρας να στραφεί προς το Κέντρο και να κυβερνήσει για ένα διάστημα χωρίς ακρότητες και με στοιχειώδη επάρκεια. Έχουμε, όμως, το δικαίωμα, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών, να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί για το αν το θέλει και -το κυριότερο- αν μπορεί να το καταφέρει αυτό. Ο χρόνος, εν τω μεταξύ, τελειώνει. Οι Βορειοευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν πολύ χρόνο και άλλες ευκαιρίες. Η αντιπολίτευση είναι διασπασμένη, ακέφαλη και δεν αποτελεί αυτή την ώρα αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Αυτό πρέπει να αλλάξει σύντομα.

Ο Λαφαζάνης ήθελε το Grexit του Σόιμπλε...

Να αποδεχθεί το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συσκέψεις που λάμβαναν χώρα στο Μαξίμου πριν τη συμφωνία της 13 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρώτο θέμα του Βήματος της Κυριακής.

Οι πολύ συγκεκριμένες και καθόλου ανώνυμες πηγές του Βήματος ανέφεραν ότι ο κ. Λαφαζάνης «προετοίμαζε τη σύγκρουση», καθώς «στις συσκέψεις ερχόταν και μας έλεγε: 'Πάρτε το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit'».

Δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση η Lagarde - ζητεί εγγύησεις από Βερολίνο...

Οι 230 ψήφοι με τους οποίους πέρασε τα νομοσχέδια στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός, αρέσουν ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αλλά δεν επαρκούν για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο λόγος είναι ότι η κυρία Λαγκάρντ, δεν αρκείται στην ψήφιση, αλλά στοχεύει κυρίως στην υλοποίηση. Αμφισβητώντας ευθέως την ικανότητα της παρούσας κυβέρνησης να επιβάλει τα μέτρα που ψηφίζονται.
Για τον λόγο αυτό και δεν δίνει κανέναν πόντο αξιοπιστίας στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα και επί της ουσίας θέτει εμμέσως ζήτημα ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.