Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Οι μπαρούφες του κ. Βαρουφάκη για «Σχέδιο Β'»...

Το χρόνιο έλλειμμα ορθολογισμού της χώρας είναι τόσο γνωστό, όσο είναι επιζήμιο. Όταν λ.χ. καίγονται τα δάση ή παραβιάζεται η ασφάλεια συστημάτων, η ρουτινώδης αντίδραση της πολιτικο-κρατικής «γραφειοκρατίας» είναι να διατάξει γελοίες ΕΔΕ, όχι να εντοπίσει τα αίτια, να μάθει, και να χαράξει αξιόπιστες πολιτικές. Έτσι και τώρα, που αποκαλύφθηκε το κρυφό «Σχέδιο Β'» του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, η ενστικτώδης αντίδραση της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ είναι να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, όχι να συζητηθεί ορθολογικά το υποτιθέμενο Σχέδιο Β'.
Μια τέτοια συζήτηση θα είχε ενδιαφέρον. Γιατί; Διότι ένα μυστικό, ανεκτέλεστο σχέδιο μάς επιτρέπει να μπούμε στο μυαλό του λήπτη αποφάσεων - τι πραγματικά είχε κατά νου, τι επεδίωκε, ποια ήταν η στρατηγική του.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Β. Μεϊμαράκη στο FOCUS ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μεϊμαράκη, διαθέτετε βασικά και εσείς – όπως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – μαγικές δυνάμεις;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μαγικές δυνάμεις;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ο Ιησούς μετέτρεψε κάποτε το νερό σε κρασί. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος για πολλούς Έλληνες ψηφοφόρους θεωρείτο μέχρι πρόσφατα σαν πολιτικός Μεσσίας, έχει de facto μετατρέψει το τρανταχτό „όχι“ του δημοψηφίσματος στις αρχές Ιουλίου σε „ναι“. Ένα πολιτικό μαγικό τρικ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε, πώς συμβαίνει αυτό;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Α, μάλιστα… Όχι! Αυτού του είδους η μαγεία μού είναι ξένη. Το δημοψήφισμα ήταν μία φθηνή κίνηση ελιγμού (τακτικισμός) – και ένα μεγάλο λάθος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ελ – Εριάν: Το ΔΝΤ γίνεται πιο έξυπνο στην υπόθεση «Ελλάδα»...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γίνεται πιο έξυπνο και αναθεωρεί τη στρατηγική του απέναντι στην Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg, o Aμερικανός αναλυτής Μοχάμεντ Ελ – Εριάν.

Σύμφωνα με τον επενδυτή, ο οποίος εκτελεί χρέη οικονομικού συμβούλου της Allianz, το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, αρκεί να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:

Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης της ΚΕ του Σύριζα...

Υπάρχει  κάποιο σαφές και συγκεκριμένο συμπέρασμα από την προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα;
Μπορεί κανείς να πει αν και ποιος «κέρδισε» στην αντιπαράθεση;
Υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα αν κινδυνεύει η ενότητα του κυβερνώντος κόμματος;
Και κυρίως , ποια είναι η επίπτωση αυτής της συνεδρίασης και του αποτελέσματος της στην ελληνική κοινωνία;
 Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο, το οποίο είναι και αυτό που τελικά έχει την μεγαλύτερη σημασία.
Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, πρόταση του πρωθυπουργού, δίνει πραγματικά την ευκαιρία στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο την συνολική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές . και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για την χώρα, μια και έχει έτσι την δυνατότητα να αποφύγει την πτώση στα βράχια και την χρεοκοπία, κάτι που θα οδηγούσε σε ακραία φτώχεια μεγάλο μέρος του λαού.