Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Varouf-Lafazan-economics...

Όταν σχεδιάζεις σενάρια για δραχμή το πρώτο πράγμα που μεριμνάς έτσι ώστε να αποφύγεις την άβυσσο μιας άτακτης χρεοκοπίας και υποτίμησης, είναι η σημαντική ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και των διαθεσίμων του κράτους. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, σύμφωνα με το δελτίο του Δημόσιου Χρέους, στο τέλος του 2014, στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονταν 2,574 δισ. ευρώ και τρεις μήνες αργότερα βρέθηκαν μόλις 796,5 εκ. ευρώ, μειωμένα κατά 63%!

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ από τον Μάρτιο και μετά άρχισαν να πληθαίνουν τα προβλήματα στις πληρωμές του δημοσίου επιδεινώνοντας περαιτέρω την ταμειακή του θέση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα συναλλαγματικά διαθέσιμα βρέθηκαν τον Ιούνιο του 2015 στα 5,115 δισ. από 5,882 δισ. τον Ιανουάριο, καταγράφοντας μείωση 13%!

Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ με 42,5% «δείχνει» δημοσκόπηση...

Σημαντικό προβάδισμα 21 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της Palmos Analysis για την «Εφημερίδα των Συντακτών».
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει  ποσοστό 42,5%, έναντι 21,5% της Ν.Δ. Παρά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές, αν γίνονταν αύριο εκλογές, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτούσε την αυτοδυναμία στη Βουλή με 164 έδρες.
Στο ερώτημα ποιά είναι η καλύτερη κυβέρνηση αυτή τη στιγμή από την παρούσα Βουλή, το 24% απαντά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άλλο ένα 24% απαντά οικουμενική και ένας ποσοστό μόλις 6% απαντά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό 36% απαντά «άλλο».

Περί ευθυνών του κ. Βαρουφάκη...

Δεν ήταν μόνο ο κ. Σόιμπλε που είχε μετρημένο σχέδιο για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ. Ηταν και ο κ. Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Σχέδιο που ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε την τελευταία στιγμή να ολοκληρώσει, και προς το παρόν παραμένει ασαφές αν και σε ποιο βαθμό το ήξερε. Ο κ. Βαρουφάκης σε κάθε περίπτωση φέρει βαρύτατες ευθύνες, διότι:

1. Δεν γνωστοποίησε το προσωπικό του αυτό σχέδιο, που επεξεργαζόταν με τη βοήθεια πενταμελούς, όπως λέει, ομάδας, στον ελληνικό λαό που τον εξέλεξε και στην κυβέρνηση της οποίας αποτελούσε μέλος.

2. Υποκρινόταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι υποστήριζε ως υπουργός αντίθετο σχέδιο, διαβεβαιώνοντας μάλιστα συνεχώς για την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης επισώρευσε από την αρχή της θητείας του στις συνειδήσεις μας πληθώρα ζημιογόνων ψεμάτων και αντιφάσεων. Σταχυολογώ μεταξύ πολλών περισσοτέρων:

Έχουμε μπλέξει με τρελούς...

Το σχέδιό του για την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή ανέπτυξε προχθές σε συγκέντρωση 500 ατόμων ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Το σχέδιο φέρεται να περιελάμβανε μεταξύ άλλων την κατάληψη του Νομισματοκοπείου και ενδεχομένως και τη σύλληψη του κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, όταν ο πρωθυπουργός είχε λάβει γνώση του σχεδίου κατάληψης των "Χειμερινών Ανακτόρων" φέρεται να σχολίασε: "έχουμε μπλέξει με τρελούς".
Η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός με το τείχος που συνάντησε στην Ευρώπη, την άρνηση Ρωσίας και Κίνας να εμπλακούν στα ενδοευρωπαϊκά προβλήματα, λίγο αργά κατάλαβε πως έχει "μπλέξει με τρελούς" και πως ενδεχομένως ο ίδιος αποτελεί μέρος του προβλήματος που αναπαράγει την παλαβομάρα στη χώρα.