Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Με αφορμή τον Αρκά ...

- Σκίτσο του Δ. Χαντζόπουλου, σχόλιο του Ανδρέα Πετρουλάκη...


Δεν είναι τυχαίο ότι τα παλιά κόμματα εξουσίας πολύ σπάνια αντιδρούσαν  αρνητικά στη σάτιρα που τους γινόταν - το αντίθετο, συχνά έδειχναν, πιθανώς υποκριτικά, ότι την απολάμβαναν. Γιατί, ασχέτως όλων των άλλων παθογενών στοιχείων που επεσώρρευσε η φθορά της εξουσίας, είχαν την ωριμότητα, δηλαδή την εμπειρία, να αντιλαμβάνονται τη σάτιρα ως απαραίτητο συστατικό του παιχνιδιού της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε βίαια και δεν πρόλαβε να μεταβολίσει τους όρους της εξουσίας. Από κόμμα, στελέχη και οπαδούς διαμαρτυρίας, που σκορπούσαν δηλαδή αφειδώς κριτική στους πάντες, ξαφνικά έγιναν αποδέκτες αυτής της κριτικής χωρίς να έχουν αναπτύξει προηγουμένως την κουλτούρα της ανοχής.

Να δείτε που θα απαγορεύσουν και τον Κόκορα του Αρκά!

Τα παιδιά της τερατογένεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ανέχονται τη σάτιρα.

Απολαμβάνουν μόνο Λάκη, Στάθη και Χάρρυ κι από Αρκά δεν καταλαβαίνουν.

Σε λίγο θα απαγορεύσουν και το γέλιο.

Ας τους φρενάρουν λίγο οι προστάτες τους.

Συμπλοκές και εξεγέρσεις μεταναστών ...

Αυτό που συμβαίνει με τους μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν.

Προεκλογικά, ωστόσο, όσοι προειδοποιούσαν ότι οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό θα οδηγούσαν σε ακραίες καταστάσεις κινδύνευαν να ριχτούν ανά πάσα στιγμή στο πυρ το εξώτερον – όπως άλλωστε και στις άλλες προβλέψεις που σήμερα αποδεικνύονται προφητικές.

Τα γεγονότα είναι συντριπτικά.

Η κατάσταση στον χώρο της προκυμαίας γύρω από το περίκλειστο τμήμα του λιμανιού της πόλης, είναι μονίμως εκτός ελέγχου.

Οι Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων, μια συνάντηση και ένα «πολιτικό πραξικόπημα»...

Σκεφτείτε απλώς αυτό γεγονός και ίσως μπορέσετε να καταλάβετε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας
  Η χωρά βρίσκεται ίσως όχι στην άκρη του γκρεμού (γιατί γκρεμός είναι η ρήξη , μην έχουμε αυταπάτες), αλλά μπορεί και με το ένα πόδι να αιωρείται πάνω από αυτόν.

 Ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να καταφέρει να μην καταστραφούμε (τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε ότι κάνει). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες, συζητώντας με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προσπαθώντας και αυτός για την σωτηρία της χωράς (και εδώ το ελπίζουμε) ενώ ακόμα δυο αρχηγοί κόμματων της αντιπολίτευσης,. Βρίσκονται στις Βρυξέλλες, για επαφές με τον ίδιο σκοπό.

 Τέλος ο αρχηγός του άλλου κόμματος που συγκυβερνά βρίσκεται επίσης στην Βελγική πρωτεύουσα.