Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Στοιχεία για τις καταθέσεις καλούνται να στείλουν οι τράπεζες στην εφορία...

Με αναλυτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων την οποία υπογράφει η επικεφαλής της γραμματείας Κατερίνα Σαββαΐδου, οι τράπεζες αλλά και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καλούνται να στείλουν στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναλυτικές πληροφορίες για τις τραπεζικές καταθέσεις υπό συγκεκριμένους όρους οι οποίοι καθορίζονται στην απόφαση.

Η εγκύκλιος, αποτελεί στην πραγματικότητα «οδηγία» προς τις τράπεζες προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί θα πρέπει να αποσταλούν στις φορολογικές αρχές και ποιοι όχι. Ο βασικός «κανόνας» ο οποίος απορρέει και από σχετική υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί, είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενημερώνεται για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που παρουσιάζουν κίνηση άνω των 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ως κίνηση θεωρείται είτε το σύνολο των αναλήψεων είτε το σύνολο των καταθέσεων όχι όμως και το άθροισμα των συναλλαγών. Η εγκύκλιος περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες και για άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες όπως είναι:

Ο άνεμος της αλλαγής...

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης απέφυγε να κατονομάσει ποιους είδε...
εντός του κτιρίου στο οποίο εργαζόταν
Τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη τον θυμάμαι από τα πρώτα δημοσιογραφικά μου βήματα όταν εκείνος ήταν φτασμένο στέλεχος στις κυβερνήσεις Παπανδρέου κι εγώ έγραφα μονόστηλα… Παρόλο που ήταν σχεδόν εξαρχής στο στενό οικονομικό επιτελείο Παπανδρέου -άρα κατά τη γνώμη μου συνυπεύθυνος για την κρατικοδίαιτη λαίλαπα των 80ς και τη χαμένη δεκαετία της υγιούς ιδιωτικής ανάπτυξης στη χώρα- είχε ένα πολύ καλό ακαδημαϊκό background ενώ δεν πολιτεύτηκε ποτέ…

Ασφαλώς η κορυφαία θέση που κατέλαβε ήταν εκείνη του ΥΠΟΙΚ για λίγους μήνες το 1989. Μια θέση που παρ’ ολίγον να τον στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά ως προς το τραπεζικό του σκέλος, αλλά τελικά η άρνηση του Ευρωκοινοβουλίου να άρει την ασυλία του -είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής- τον γλίτωσε από μια μεγάλη ταλαιπωρία…

Για έξοδο από την Ευρωζώνη προειδοποιεί ο διοικητής της ΤτΕ...

Η επίσπευση της έκδοσης της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής από την διοίκηση  της ΤτΕ συνοδεύεται από μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση: η χώρα βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοστασίου και εξόδου από το ευρώ.
Πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της ΤτΕ αναφέρουν ότι η επίσπευση της έκδοσης της Έκθεσης συνδέονται με την πρόθεσή της να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο ατυχήματος στις επόμενες κρίσιμες ημέρες.   
Για πρώτη φορά το "λεξιλόγιο” της ΤτΕ υιοθετεί τόσο δραματικές προβλέψεις και υποστηρίζει ότι: ”η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα”.

Ποιοι άκουσαν τα νταούλια;

Η κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας μας αντανακλάται στις διαρκείς υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με αποκορύφωμα την τελευταία, όταν ο Standard and Poor's υποβάθμισε στις 11 Ιουνίου το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε "CCC" από "CCC+".

Η προειδοποίηση ήταν σαφής: Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες πιθανότητες να χρεοκοπήσει στο εμπορικό της χρέος μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.

Παράλληλα, ο οίκος εκτιμούσε ότι η προοπτική για την Ελλάδα παρέμενε αρνητική, με την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση να παραμένει στο "C".

Η Ελλάδα έχει τελειώσει...

Δημαγωγός είναι αυτός που υπόσχεται πολλά για να κερδίζει τη συμπάθεια του λαού προς όφελος του ιδίου και των συνεργατών του και το αποτέλεσμα στο τέλος είναι οι αφελείς που τον ακολούθησαν να χάνουν και τα λίγα που είχαν.
Κατά συνέπεια για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων νοιάζεται όποιος φροντίζει να τους λέει την αλήθεια, έστω και αν αυτή είναι πικρή και απαιτεί θυσίες.
Το υπ’ αριθμόν ένα από άποψη δυσκολίας επίλυσης πρόβλημα της χώρας, είναι το συνταξιοδοτικό. Η Ελλάδα όπως έχουμε ξαναγράψει πληρώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ τις περισσότερες συντάξεις στην Ε.Ε. Αν δεν φροντίσει να το λύσει αυτό μειώνοντας τη συνταξιοδοτική δαπάνη, στο τέλος το συνταξιοδοτικό θα καταρρεύσει και οι συνταξιούχοι θα μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.
Κατά συνέπεια για τους συνταξιούχους φροντίζουν όσοι προσκομίζουν ρεαλιστικές προτάσεις και όχι όσοι υπόσχονται "λαγούς με πετραχήλια".