Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ξεχάστε τους αγωγούς, τα κοινόχρηστα έχουν σειρά...

Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αφελής κάποιος για να πιστεύει πως η Ελλάδα θα λάβει χρηματική βοήθεια από τη Ρωσία, σαν προκαταβολή από μελλοντικά κέρδη ενός αγωγού φυσικού αερίου που υπάρχει ακόμη μόνο στο μυαλό κάποιων.

Ο αγωγός αυτός μέχρι να αρχίσει να παράγει κέρδη θα χρειαστούν τουλάχιστον 7-10 χρόνια. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να προκαταβάλει χαριστικά μελλοντικά δικαιώματα διέλευσης αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν 5-7 χρόνια.

Ακόμη και για να σχεδιαστεί στα χαρτιά και να αρχίσει να κατασκευάζεται θα πρέπει να ξεπεραστούν μερικά βασικά εμπόδια.

Θα πρέπει να εγκριθεί η υλοποίηση από την ΕΕ και για να συμβεί αυτό, η λειτουργία του αγωγού θα  πρέπει να είναι συμβατή με τη νομοθεσία της Ε.Ε. σε δυο κυρίως σημεία:

Παρά την Ανάσταση ο Χριστός πάντα πάσχων...

Την περασμένη Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος σε μεγάλη εκδήλωση στον ναό του Αγίου Πέτρου κατήγγειλε τις τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες που βίωσε η ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα»: τη γενοκτονία των Αρμενίων και τις δύο άλλες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός.

Δικαίως έπραξε, έστω και αν εξόργισε την Τουρκία, που ευθύνεται για την πρώτη. Η γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί προ πολλού έχει αναδειχθεί, περιγραφεί και καταδικαστεί. Για τη γενοκτονία δεκάδων εκατομμυρίων ψυχών, που προκάλεσαν ο σταλινισμός και οι μιμητές του μαοϊκοί, Ερυθροί Χμερ και «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» συγκριτικά ελάχιστα λέγονται και γράφονται. Ωστόσο προκαλεί έκπληξη και οδύνη ότι η ομιλία του Πάπα δεν περιείχε ούτε λέξη καταγγελίας για τη μαζική σφαγή χριστιανών όπου γης από φανατικούς μουσουλμάνους και για την πυρπόληση εκκλησιών. Η ίδια ασυγχώρητη παράλειψη βαρύνει και τους ηγέτες των άλλων χριστιανικών δογμάτων και δυστυχώς και των ορθοδόξων, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τώρα που ουδείς ακούει τα νταούλια σας, κάντε το κουμάντο σας!

Έστω και την ύστατη ώρα, ό,τι και αν λένε οι εσωτερικοί της αμφισβητίες, όσες ανοησίες και αν ακούγονται (ότι θα πληρώσουμε τους δανειστές με αέρα και τον Σόιμπλε με… υποσχετικές), η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι εντολή ρήξης με τους εταίρους και εξόδου από το ευρώ δεν έχει.

Καλό είναι αυτό να το συνειδητοποιήσουν τώρα, γιατί αν συμβεί το «ατύχημα», αυτοί οι κύριοι θα βρεθούν προ ενός μεγάλου δυστυχήματος.

Και δεν έχουν εντολή να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή και σε συνθήκες εφιαλτικές όχι μόνο επειδή μόνο ένας στους τρεις τους ψήφισε.

Σύνταξη στους τρομοκράτες...

Η "θεωρία" των άκρων στην ΠΡΑΞΗ...
Υπερασπιζόμενος την τροπολογία για τον Σάββα Ξηρό, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας προέτρεψε να δούμε το ζήτημα της τρομοκρατίας, των θυτών και των θυμάτων της, όπως ακριβώς βλέπουμε σήμερα πια τον Εμφύλιο Πόλεμο. «Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί σας νεκροί. Δεν υπάρχουν δικοί σας και δικοί μας εχθροί. [...] Φύγετε από τη νοοτροπία αυτή. Η εθνική συμφιλίωση επιτεύχθηκε μέσα από μεγάλες τομές και μεγάλες συναινέσεις», ήταν τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. (Παρεμπιπτόντως, η φράση «μεγάλες τομές» αναφέρεται μάλλον στην τροπολογία για την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού. Και μη χειρότερα...)