Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Schaeuble: Η ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε την πρόοδο της οικονομίας ...

Κανείς δεν έχει καμία ιδέα πώς θα υπάρξει συμφωνία για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Ακόμη υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει "καταστρέψει" την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ότι δεν υπάρχει προσδοκία για λύση στο πρόβλημα της χώρας τις επόμενες εβδομάδες. Όπως τόνισε, το βασικό πρόβλημα με την ελληνική οικονομία δεν είναι τα δάνειά της, αλλά η έλλειψη οικονομικής ανταγωνιστικότητας.

Εκτός από άσχετοι είναι και αμετανόητοι...

Προχθές κατά τη διάρκεια του γυρίσματος του οβελία στη σούβλα μου διηγήθηκαν την εξής ιστορία μιας μικρής εμπορικής επιχείρησης η οποία θα μπορούσε να αποτελεί το πρότυπο ενός σχεδίου διάσωσης ή ολοκληρωτικής καταστροφής της Ελλάδας.

To 2008 ήταν η καλύτερη χρονιά καθώς ο τζίρος και τα κέρδη της μικρής εμπορικής εταιρείας (της «Οβελίας ΑΕ» για την οικονομία της συζήτησης) είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το 2010 ο κόσμος γύρισε ανάποδα, η Ελλάδα χρεοκόπησε και ο τρόμος πάγωσε τις τράπεζες και την αγορά.

Οι τέσσερις συνέταιροι κατάλαβαν πως πρέπει να κάνουν κάτι, όταν έμειναν οι ίδιοι πέντε μήνες χωρίς μισθό από την εταιρεία τους...

Οι πωλήσεις στα τρία καταστήματα είχαν μειωθεί στο ένα τέταρτο ενώ τα ενοίκια και οι μισθοί είχαν παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Μέσα σε λίγους μήνες το προσωπικό από 40 άτομα μειώθηκε στα 15 και οι αποζημιώσεις ρυθμίστηκαν να εξοφληθούν με 50% άμεση καταβολή και το υπόλοιπο σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Η παιδεία παίζει...

Αν ρωτούσε κάποιος «Τι σχολείο θέλετε για τα παιδιά σας;» η πλειονότητα θα απαντούσε: «Πάντως όχι αυτό που έχουμε». Είναι ζήτημα εθνικής δυστροπίας; Μπορεί. Μην ξεχνάμε πως αν οι Ελληνες δεν ήσαν τόσο δύστροποι στη διάρκεια των αιώνων, το πιθανότερο είναι πως θα είχαν αφομοιωθεί από κάποιον απ’ τους κατακτητές τους. Ή μήπως είναι ζήτημα «πολιτισμού», υπερβολικών απαιτήσεων γιατί «εμείς, ως Ελληνες, κρίνουμε ότι η παιδεία μας είναι το υπέρτατο αγαθό» – τουλάχιστον έτσι διαβεβαιώνουμε εαυτούς είτε όταν κουτσομπολεύουμε στη Βουλή είτε όταν αγορεύουμε στα μεταμεσονύκτια λαθροκάναλα. Ε ναι, την παιδεία μας την έχουμε μες στην καρδιά μας, είναι κομμάτι της ψυχής μας και επειδή ακριβώς την έχουμε μες στην καρδιά μας και είναι κομμάτι της ψυχής μας, κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτήν.