Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί έχασε τις εκλογές η ΝΔ (9)...

Άλλα και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ΝΔ και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποδείξει ότι έχει πρόγραμμα. Ότι έχει σχέδιο. Δεν αποφάσισε σε ποια  πλευρά του λόφου βρίσκεται. Της αισιοδοξίας ή της μαύρης καταστροφής.

 Κατ αρχήν η κυβέρνηση πήγε μονή της ουσιαστικά σε πρόωρες εκλογές χωρίς να είναι προετοιμασμένη σε κανένα τομέα.
 Και όχι μόνον αυτό άλλα πήγε σε μια πολύ σύντομη προεκλογική περίοδο, την στιγμή που είναι γνωστό πως οποίος βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα αν είναι κυβερνητικό κόμμα, χρειάζεται χρόνο για να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα και τα επιχειρήματα του. Αν βέβαια έχει τέτοια….
  Από την άλλη , η ΝΔ στην προεκλογική της «δράση» έκανε ίσως όλα τα λάθη που μπορούσε να κάνει .

Αντί " έρευνες υδρογονανθράκων " καταλήγουμε σε " έρευνες υδατανθράκων " ...

Μια ακόμη «σιωπηλή» είδηση... 
Μέχρι την ημέρα που στο θέμα αναφέρθηκε με έμφαση κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, δεν ήταν παρά μια είδηση που πέρασε μέσα στην απόλυτη σιωπή:

Την Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, έληξε η προθεσμία για την υποβολή προσφορών, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού που η Ελλάδα είχε προκηρύξει τον Αύγουστο του 2014, από εταιρίες που θα ενδιαφέρονταν για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν μόνο δύο ελληνικές εταιρίες, τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil&Gas και καμιά ξένη – ούτε καν η ιταλική Εnel, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εταιρίας που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες τρεις περιοχές, καθώς ο νόμος προβλέπει πως αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για έρευνα σε συγκεκριμένη περιοχή, τότε προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσκληση και άλλων ενδιαφερομένων.

Τρεις λαλούν αριστερά...

Την εποχή της επάρατης Δεξιάς και του τρισκατάρατου ΠΑΣΟΚ επισημαίναμε από αυτήν εδώ τη στήλη διάφορα ρουσφέτια της τότε κυβέρνησης για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Επισημαίναμε ότι «προκειμένου να μη λάβει αυτά τα δύσκολα μέτρα, προτίμησε να εκθέσει τη χώρα σε κίνδυνο χρεοκοπίας...» και σημειώναμε ότι αναιρούσε με υπουργικές αποφάσεις μέτρα επιβίωσης του ασφαλιστικού, όπως ήταν η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα. Για το επικουρικό ταμείο των ενστόλων λέγαμε ότι «προς παράταση έξι μηνών οδεύει και η εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική τους ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης έτσι ώστε να μην ισχύσει από την 1.1.2015, αλλά από τον Ιούλιο και βλέπουμε...» («Καθημερινή», 12.12.2014)

Οι κυβερνήσεις πέφτουν μα το πελατειακό κράτος έχει συνέχεια. Η νέα Αριστερή –με ολίγη από εθνικολαϊκισμό– κυβέρνηση, διά στόματος του νέου αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, επιβεβαίωσε και επέκτεινε το ρουσφέτι των προηγούμενων για το επικουρικό ταμείο των ενστόλων.