Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Σαν αποκεφαλισμένο κοτόπουλο...

Πόσο μεγάλος υπήρξες τελικά, Θεοδόσιε Πελεγρίνη! ​

Συνήθως, το αποκεφαλισμένο κοτόπουλο τινάζεται σπασμωδικά από δω κι από κει ώσπου μετά από λίγο πέφτει ξερό στο έδαφος. Χθες στο Βερολίνο, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν, κατά την αντίληψή μου, φανερά σοκαρισμένος όταν βγήκε από τη συνάντηση με τον Σόιμπλε για τις καθιερωμένες δηλώσεις. Ομως ποτέ δεν θα τον παρομοίαζα με το αποκεφαλισμένο κοτόπουλο της εικόνας από την οποία ξεκίνησα. Hταν μεν κοτόπουλο και μάλιστα αποκεφαλισμένο, αλλά χάρη στην αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτησή του παρουσίασε το θέαμα ενός -τρόπος του λέγειν- αξιοπρεπούς αποκεφαλισμένου κοτόπουλου: δεν σφάδαζε, έκανε μερικά σταθερά βήματα χωρίς κεφάλι και πρόλαβε να πέσει πάνω σε μια καρέκλα, όχι στο πάτωμα. Σχετικά νέος στην ηλικία, αλλά σε αρίστη φυσική κατάσταση, ο Βαρουφάκης απέφυγε τουλάχιστον τα χειρότερα.*

Moody's: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η αξιολόγηση της Ελλάδος...

Τον νέο κύκλο υποβαθμίσεων άνοιξε χθες ο οίκος αξιολόγησης  S&P που προχώρησε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από Β σε Β-  διατηρώντας παράλληλα τη χώρα σε καθεστώς αρνητικής επιτήρησης (creditwatch negative), γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Moody’s, ο  οποίος σήμερα τηρεί βαθμολογία Caa1 για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Moody’s, η κίνηση αυτή αντανακλά την υψηλή αβεβαιότητα που κλιμακώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις μετά της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της. Η τελική έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων θα κρίνουν εάν η ελληνική οικονομία υποβαθμιστεί περαιτέρω.
Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την ικανότητα της χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης και ρευστότητας, επηρεάζοντας την ικανότητα εξυπηρέτησης των τίτλων που έχει εκδώσει.