Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Καταγραφής δηλώσεων συνέχεια…

Μια και δεν πρέπει να είναι κανείς σε θέση να βεβαιώσει ότι κατάλαβε τι είπε ο νέος υπουργός Βαρουφάκης σχετικώς με το τι σκοπεύει να πράξει – με το χρέος, τη λιτότητα, τα Πόρσε Καγιέν, τους δανειστές, τη «νέα συμφωνία-γέφυρα» - ας συνεχίσουμε να καταγράφουμε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ώστε να μην εκπλαγεί κανείς με τα μελλούμενα:

Ντιντιέ Ρέινερς, Βέλγος υπουργός των Εξωτερικών, στην ιστοσελίδα της δημόσιας γαλλόφωνης βελγικής ραδιοτηλεόρασης RTBF, σχετικά με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων: «Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όποια κι αν είναι η κυβερνητική πλειοψηφία. Η επιστροφή σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό είναι αναπόφευκτη επιλογή για την Ελλάδα.

Ένα βήμα πιο κοντά στον γκρεμό...

Οι καλές προθέσεις αρκούν για την καταστροφή...

Έλληνας φοιτητής που βρίσκεται στο εξωτερικό μου έστειλε να ρίξω μια ματιά στην πολύ καλή εργασία του για τους πιθανούς τρόπους μείωσης των κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη. Ελπίζω να πάρει καλό βαθμό στο μάθημα. Μου μετέφερε επίσης το εξής σκηνικό.

Καθώς παρακολουθούσαν τις ειδήσεις με τον Ισπανό συγκάτοικό του στη φοιτητική εστία, όταν έφτασε η ώρα των ειδήσεων από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων άκουσαν και για το μέτρο της αύξησης του βασικού μισθού στα 750 ευρώ.
Ο Ισπανός συγκάτοικος ρώτησε πως γίνεται η Ελλάδα με χειρότερη οικονομία από την Ισπανία, που έχει τα δυο πόδια μέσα στη χρεοκοπία, να έχει υψηλότερο χαμηλότερο μισθό από την Ισπανία;  Υπάρχει κάποιος στο οικονομικό επιτελείο που μπορεί να απαντήσει πώς συμβαίνει αυτό και κυρίως τι συνέπειες θα έχει;

Υπάρχει κανένας που να έχει εργαστεί έστω και μια ώρα στην πραγματική οικονομία;

Δεν διαφωνώ πως είναι μισθός επιβίωσης αλλά η δια νόμου αύξηση αποτελεί λύση; Αν ναι... Γιατί δεν το κάνουν 2.500 ευρώ για να ζούμε καλύτερα από τους Ελβετούς;

Κωλοτούμπα, greek kolotoumba, κυβίστησις...

Τους ενώνει η Ελλάδα! Συνιστώμενη μουσική επένδυση;
Μα, φυσικά, Pet Shop Boys! Τι άλλο;
Είδατε με τι ταχύτητα έρχεται κατά πάνω μας η ώρα της αλήθειας; Από το πρωί χθες, οι παλαιοί στην εξουσία, πλην φρέσκοι στην κυβέρνηση, υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ) ξεκίνησαν τις δηλώσεις: θα καταργήσουν αυτό, εκείνο και το άλλο.
Πάντα, με την ίδια ελαφρότητα που είχαν και ως αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, ώς το μεσημέρι, οι λεγόμενες αγορές είχαν πάει κατά διαόλου. Κάποιος, κάπως, έπρεπε να κάνει την περιώνυμη πλέον «greek kolotoumba»! Ποιος;

Στο σημείο αυτό, θυμηθείτε την αγωνία του κόσμου, όταν βλέπει τον Σούπερμαν να πετά στον ουρανό: είναι πουλί, είναι αεροπλάνο, είναι ούφο; Οχι! Ευτυχώς, είναι ο Βαρουφάκης, που έρχεται να συγκρατήσει τις αγορές, προτού ο τρόμος τους γίνει πανικός. (Γιατί ωραία είναι να θεωρητικολογούμε αρειμανίως για τα πλεονεκτήματα του «ξαφνικού θανάτου» κι άλλο να τον βλέπουμε να πλησιάζει...).