Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ιδρυμα Αντενάουερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει αλλά η Ελλάδα δεν έχει χρόνο...

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενη με «ανησυχητικά ερωτήματα» πως άπειρα στελέχη
θα αναλάβουν καθήκοντα βλέπει το Ίδρυμα Αντενάουερ σε έκθεσή του.
Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενη με «ανησυχητικά ερωτήματα για τις διοικητικές και τεχνοκρατικές δυνατότητες του πέραν των ιδεολογικών και προγραμματικών διακηρύξεων» βλέπει σε εκτενή του έκθεση το γραφείο του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (Konrad Adenauer Stiftung - KAS) στην Αθήνα.

Με τίτλο «Η Ελλάδα στις κάλπες - Μια απεικόνιση των διαθέσεων», η έκθεση μεταξύ άλλων εκτιμά πως «η χώρα στέκεται και πάλι στο σταυροδρόμι» .

Όλα μπορούν να καταστραφούν σε μια στιγμή...

Την περασμένη Παρασκευή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναθεώρηση της προοπτικής της Ελλάδας σε «αρνητική» από «σταθερή».

Έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών, που μπορεί να καθυστερήσει την πρόσβαση της χώρας στην αγορά και να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη δημιουργία κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παράλληλα καθιστά τις προοπτικές αβέβαιες.

«Ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο έως το καλοκαίρι δεν είναι στις προσδοκίες του Fitch, αλλά κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο χρηματοδοτικών προβλημάτων και την επιστροφή στην ύφεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου, διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Β».

Άγνοια πραγματικότητας και κινδύνου...

 Αμαθία μεν θράσος, λογισμός δε όκνον φέρει.
Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων
Θουκυδίδης

Τις μεγάλες καταστροφές στην ιστορία τις προκαλούν οι γενιές που δεν έζησαν μεγάλες καταστροφές και πολέμους. Η γενιά που ορίζει τώρα τις εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχει ζήσει πόλεμο, φτώχεια, μαζική μετανάστευση, τίποτα άλλο  παρά «ξιπασιά της αρπαχτής», κρατικοδιαιτισμό και ευημερία με δανεικά.

Ο εφησυχασμός περί του κινδύνου εξόδου από το ευρώ κατά τη γνώμη μου είναι παραπλανητικός. Τα ελληνικά θεσμικά και οικονομικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα βρέθηκε στην «Α κατηγορία» του παγκόσμιου πρωταθλήματος της ιστορίας με την υποσχετική πως θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του μέσω μεταρρυθμίσεων.

Οι πιθανότητες εξαναγκασμού σε εθελούσια υποχρεωτική έξοδο (αποπομπή επί της ουσίας) έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.

Η αριστερά του 21ου αιώνα: η άνοδος και η πτώση...

Στο πολωμένο κλίμα των ημερών εύκολα ξεχνάμε την ιστορική σημασία των εκλογών αυτών: για πρώτη φορά στη ιστορία της χώρας μας η αριστερά πιθανολογείται να αναδειχθεί πρώτη εκλογική δύναμη.

Η Ελληνική αριστερά γεννήθηκε το 1918, ένα χρόνο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ονομάστηκε «Κομμουνιστικό» κόμμα το 1920 και το 1921 αποδέχτηκε τα «21 σημεία» της Γ’ Διεθνούς και έγινε μέρος του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Στα πρώτα της βήματα η Ελληνική αριστερά άντεξε στις δικτατορίες του Πάγκαλου και του Μεταξά. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, με όργανα τον ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ αντιστάθηκε στον κατακτητή και απέσπασε εύσημα από όλο τον κόσμο. Οι επιτυχίες αυτές, στη μεταπολεμική Ελλάδα, την έφεραν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης   αριστεράς. Η πολιτική της απειρία, όμως, και ο μικρομεγαλισμός της την ώθησαν σ’έναν τρομερό εμφύλιο που είχε ως αποτέλεσμα την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Ελληνικά ζητήματα, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της αριστεράς.