Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Μια (διαφορετική) απάντηση από τις Βρυξέλλες...

Υπάρχουν στην Ελλάδα κάποιοι – για την ακρίβεια επιφανή και προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που υποστηρίζουν ότι… είμαστε τυχεροί επειδή τα χρέη μας βρίσκονται συγκεντρωμένα σε χέρια κρατών (δηλαδή κυβερνήσεων, δηλαδή λαών).

Και επομένως, λένε, θα σταθεί ευκολότερο να μας κουρέψουν το χρέος, να δοθεί (ξανα)λένε μια… πολιτική λύση!

Υποστηρίζουν δηλαδή ότι εμείς (οι έξυπνοι) θα πάμε και θα απαιτήσουμε από τους άλλους (τους χαζούς) να μας κουρέψουν τα χρέη μας – στην ουσία να τα πληρώσουν οι ίδιοι – και αυτοί θα σπεύσουν να μας απαντήσουν «παρακαλώ, βεβαίως, δεν γεννάται θέμα».

Και μάλιστα, χωρίς να θέσουν κανέναν όρο – έτσι, επειδή είμαστε… ωραίοι!

Ουδέν ψευδέστερον και γελοιωδέστερον.

Αλλάζουν στάση έναντι της Ελλάδας...

Η στάση της Τρόικα δείχνει πως το κλίμα έναντι της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αλλάξει.

Το κλίμα στο εξωτερικό είναι πιθανό να αλλάξει περισσότερο όταν θα αρχίσουν τα δημοσιεύματα πως η Ελλάδα έχει φορτώσει τους Ευρωπαίους με άνω των 250 δισ. χρεών χωρίς να έχει εφαρμόσει σχεδόν καμιά από τις μεταρρυθμίσεις.

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, αλλά και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου της χώρας, βρίσκονται σε μια εγκεφαλική νιρβάνα και ασχολούνται μόνο με το πως θα διατηρήσουν ή θα κατακτήσουν την εξουσία. Πως θα μοιράσουν πρόωρες συντάξεις και περισσότερες δόσεις στα χρέη που δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ στο σύνολό τους.

Το θέμα της αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ ενδέχεται να τεθεί με αυστηρότερους όρους την επόμενη φορά, έστω και αν αυτό δημιουργήσει κραδασμούς στην Ευρωζώνη.

Σήμερα, μετά την ενδυνάμωση των ευρωσκεπτικιστών σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη της παραδειγματικής τιμωρίας ενός μέλους για να συνετιστούν οι υπόλοιποι.

Ο Εμπρησμός της Αthens Voice. Γιατί δεν συγκλονιστήκαμε;

Είναι μιθριδατισμός;  ́Εχουμε τόσο πολύ εξοικειωθεί με τη βία;  Έψαχνα όλη μέρα το διαδίκτυο και παρακολουθούσα τα ηλεκτρονικά μέσα και ειλικρινά εντυπωσιάστηκα από τις τόσο φτωχές αναφορές στον εμπρησμό των γραφείων της Αthens Voice. Η εγκληματική πράξη είναι δεδομένη από την έκθεση της Πυροσβεστικής. Το γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία μιας εφημερίδας, μιάς δηλαδή δημοσιογραφικής στέγης, και η ολοχερής καταστροφή τους δεν χωρά αμφισβήτηση. Και όμως η μέρα στο υπόλοιπο δημοσιογραφικό συνάφι πέρασε σαν να είχε πάρει φωτιά κάδος απορριμάτων στα Εξάρχεια. Την προσπάθεια φίμωσης μιάς ελεύθερης δημοσιογραφικής φωνής δεν τη βλέπουν οι συνάδελφοι; Η απόπειρα τρομοκράτησης του Τύπου όταν δεν συμφωνούμε με αυτά που γράφει δεν τους κάνει να ανατριχιάζουν;

Ο Γιάννης ο Μυλόπουλος: ένας σύγχρονος διδάσκαλος του Γένους...

ΙΡΑΝ 2014 (όπως θα έλεγαν ορισμένοι "προοδευτικοί")... 
Παρότι παλαιός και αγαπημένος πελάτης της στήλης ο πρύτανης ο Μυλόπουλος, δεν θεώρησα σωστό να μετάσχω στην επίθεση την οποία δέχεται τελευταία επειδή επέλεξε να εργασθεί ως επισκέπτης καθηγητής σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, έναντι προφανώς αδράς αμοιβής, καθώς αρμόζει στους «αριστείς» της επιστήμης. Γιατί κλείνω σε εισαγωγικά την ιδιότητα του αριστέως θα εξηγηθεί παρακάτω, επί του παρόντος να διευκρινίσω ότι ο Γ. Μυλόπουλος, έπειτα από την πλούσια σε εμπειρίες (για όλους μας...) θητεία του ως πρύτανη του Αριστοτελείου, έχει κερδίσει εσαεί τον τίτλο του πρυτάνεως (αν είστε της παραδόσεως), του πρύτανη (αν είστε της εποχής) ή του πρυτάνη (αν είστε αριστεριστής φοιτητής, βαριά συνδικαλισμένος), όπως άλλοι έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως π.χ. «πρόεδρος», «γέροντας», «στρατηγός», «δήμαρχος» κ.ά.

Εντούτοις, καταπιάνομαι σήμερα με το «θεματάκι» του «πρυτάνη» Μυλόπουλου (τελικά, βρίσκω ότι ταιριάζει περισσότερο η εκδοχή αυτή...), για να τον υπερασπισθώ από την άδικη κριτική που δέχεται. Χρησιμοποιώντας τον «Βουλγαράκειο ξυρό» (όπως «ξυρός του Οκαμ», όχι όπως «Χριστόδουλος Ξηρός»), το ζήτημα λύνεται αμέσως υπέρ του «πρυτάνη»: νομίμως πήρε εκπαιδευτική άδεια από το πανεπιστήμιο και νομίμως την αξιοποιεί για να διδάξει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και όχι για έρευνα. Ουδείς μπορεί να τον ψέξει, διότι ό,τι έκανε ήταν νόμιμο. Αν είναι ηθικό, δεν το εξετάζουμε τώρα.

Προβληματισμός και Δυσοίωνες Εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη από το ΔΝΤ...

Τον προβληματισμό του για την πορεία της Ευρωζώνης εκφράζει το ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι χειρότερη του αναμενομένου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Πέμπτη ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περαιτέρω.

Η προειδοποίηση αυτή του ΔΝΤ αντηχεί τους εντεινόμενους φόβους ότι η Ευρώπη δεν έχει μπει σταθερά στον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας εντός της εβδομάδας.
Το ΔΝΤ προέβλεπε τον Οκτώβριο ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα φθάσει το 0,8% το 2014 και το 1,3% το 2015.