Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Αντίστροφη μέτρηση για τη Σκωτία...

Ώρα μηδέν για τη Σκωτία και την ύπαρξή της στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Μετά από αναρίθμητα γκάλοπ με αντικρουόμενα και διαρκώς αντιστρεφόμενα αποτελέσματα, άλλοτε να υπερισχύει το «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας και άλλοτε το «όχι», μετά από αναρίθμητες επισκέψεις του πρωθυπουργού Κάμερον, στελεχών της κυβέρνησης, προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου, των επιχειρήσεων, της Τέχνης, η ώρα της Κρίσεως βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ουδείς μπορούσε να προβλέψει έστω και με μια μικρή ασφάλεια το τελικό αποτέλεσμα.

Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς αύριο στήνονται κάλπες, και θα φθάσει στο ζενίθ της όταν αυτές ανοίξουν.

Tο καλάμι ήρθε νωρίς…

Εντάξει, να έχουν καβαλήσει το καλάμι παλιοσειρές της πολιτικής, που χρόνια νταραβερίζονται με την εξουσία, είναι φυσιολογικό. Αλλά οι νεόκοποι πότε προλαβαίνουν να το καβαλήσουν; Μάλιστα, προκαλεί διπλή έκπληξη, όταν δίνουν τέτοια δείγματα νέα -και στην ηλικία- πολιτικά στελέχη, τα οποία έχουν αναδειχθεί μέσα από ένα αριστερό κόμμα, που δεν έχει κυβερνήσει ακόμα.

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα έδωσε μια συνέντευξη της νέας Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου (εδώ), η οποία φανερώνει μεγάλη δυσανεξία σε «δύσκολες» ερωτήσεις.

Η μία από τις επίμαχες ερωτήσεις αφορούσε τις σχέσεις της με την Εκκλησία και μια προεκλογική συνέντευξή της στο «Αγιορείτικο Βήμα», που είχε ερμηνευθεί ως κλείσιμο του ματιού στους μοναχούς. Η ερωτώμενη «μικρή πρωθυπουργός», αντί να δώσει μια απλή και πειστική απάντηση, άρχισε την επίθεση.

Έκκληση να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας...

Έκκληση στους Σκωτσέζους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, μία μόλις ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου ίσως σημάνει την απόσχιση της μετά από τρεις αιώνες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο Σάλμοντ.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν μικρή διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στην ανεξαρτησία. Η πιο πρόσφατη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» - μια συλλογική αξιολόγηση έξι δημοσκοπήσεων που συνέταξε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ- δείχνει ότι το 51% των Σκωτσέζων τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ το 49% υπέρ.

Ποιος γκαντέμης είχε πάει Βραζιλία πριν πάρει την κάτω βόλτα είπαμε ;;;

Μικρό προβάδισμα στο β' γύρο εκλογών, που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, διατηρεί η υποψήφια για την προεδρία της Βραζιλίας,

Μαρίνα Σίλβα, έναντι της νυν προέδρου, Ντίλμα Ρούσεφ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την εταιρεία Ibope, δείχνει ότι η υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων στο πρόσωπο της Σίλβα παραμένει αμετάβλητη στο 43%, ενώ της Ρούσεφ έχει υποχωρήσει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%, σε σχέση με δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί την περασμένη εβδομάδα.