Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Υπακούμε στα πάθη μας...

Εύλογα ενοχλήθηκαν πολλοί από το άρθρο μου της προηγούμενης Κυριακής. Και ιδιαίτερα με την κατακλείδα όπου ο Βολταίρος δηλώνει έκθαμβος μπροστά στην ανθρώπινη βλακεία. Μολονότι και ο σπουδαίος ιταλοέλληνας ζωγράφος Ντε Κίρικο ισχυριζόταν ότι «αν θες να συλλάβεις την έννοια του απείρου, τότε σκέψου την ανθρώπινη βλακεία». Λογικότερη ή βολικότερη εξήγηση γιατί ο άνθρωπος ρέπει προς την πλάνη και προτιμά το ψεύδος έτσι ώστε να κερδίζουν τον θαυμασμό και την ψήφο του οι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες. Ενας έλληνας πολιτικός, με μεγάλη μόρφωση και σοφία, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, είχε υποστηρίξει: «Με την ευφυΐα του ακόμη και ο μέσος Ελλην γνωρίζει  τα λάθη που συνεχώς επαναλαμβάνει σε αδρές τουλάχιστον γραμμές. Ο ίδιος όμως που τα γνωρίζει τα διαπράττει. Δεν υπακούει στην ευφυΐα του. Υπακούει στα πάθη του. Συνήθως όταν το ανεπανόρθωτο έχει γίνει». «Και ου πολλώ χρόνω ύστερον μετέμελε τοις Αθηναίοις» (και προτού παρέλθει πολύς χρόνος μεταμελούν οι Αθηναίοι), όπως διαπιστώνει ο Ξενοφών. Εμείς το εκσυγχρονίσαμε τιτλοφορώντας τους μεταμεληθέντες σε κοψοχέρηδες.

Στον κυκεώνα της χρεοκοπίας...

Η ΥΠΟΤΙΜΙΣΗ του νομίσματος της προς το Ευρώ...
Τέλος δεν έχουν τα βάσανα της Αργεντινής – αν και μετά την πρόσφατη νέα χρεοκοπία της, αυτά μοιάζει να εξελίσσονται μέσα στην απόλυτη σιωπή.

Τέτοια εκκωφαντική σιωπή, που, στο τέλος, μάλλον θα (ξανα)θριαμβολογήσουν αυτοί που από την πρώτη μέρα υποστήριξαν πως δεν είναι δα και σπουδαίο πράγμα η χρεοκοπία, αρκεί να υψώνεις το… εθνικά υπερήφανο ανάστημά σου – κι’ ας βυθίζεται στη δυστυχία ο λαός σου και στο χάος η χώρα σου.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Εναντίον της Αργεντινής συνασπίζονται τώρα όχι μόνο οι κερδοσκόποι, αλλά και αυτοί που δέχθηκαν να μπουν στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά δεν μπορούν να αρχίσουν να εισπράττουν τα δανεικά λόγω του μπλοκαρίσματος από το αμερικανικό δικαστήριο.

Αυτή είναι ... επαναστάτρια...

Μία 16χρονη, για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι προσπαθούσε να φτάσει στη Συρία για να ενταχθεί στις τάξεις των ισλαμιστών ανταρτών, συνελήφθη στη πόλη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζανόβ είπε ότι η αστυνομία συνέλαβε την νεαρή κοπέλα το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Νίκαιας, λίγο πριν την αναχώρηση της με στόχο να ενταχθεί στις τάξεις των «τζιχαντιζτών».
Η οικογένεια του κοριτσιού που συνελήφθη δεν γνώριζε τις προθέσεις της. Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη και ένας 20χρονος άνδρας ο οποίος φέρεται πως καθοδηγούσε τη 16χρονη και της είχε αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για να πετάξει προς την Τουρκία.