Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Αλήθειες που αποσιωπώνται...

Μερικές μετεκλογικές παρατηρήσεις για αποκατάσταση της αλήθειας:

· Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε πρώτος στις ευρωεκλογές είναι αναμφισβήτητο. Είναι όμως και ο νικητής όπως ισχυρίζονται; Αντίθετα, έχασε και 138.000 ψηφοφόρους του από όσους είχε στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίοι διεσπάρησαν σε διάφορα άλλα κόμματα, ακόμη και προς τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Οντως μειώθηκε η δύναμη ΝΔ και ΠαΣοΚ που ως συγκυβερνώντα κόμματα έλαβαν αποφάσεις υψηλού πολιτικού κόστους. Ομως αυτές οι απώλειες δεν πήγαν στον διεκδικούντα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στο νεοεμφανισθέν Ποτάμι, στον αναστηθέντα ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, σε διάφορα άλλα μικρά ή νεοεμφανισθέντα κόμματα και δυστυχώς στον κυρίως νικητή, τη Χρυσή Αυγή. Το σημαντικότερο: Οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ, εγκαταλείποντάς την, ελάχιστα στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τεχνοκράτες: Ο τρίτος δρόμος προς την καταστροφή...

Από την απόσταση ψυχραιμίας που πάντα προσφέρει ο χρόνος, αξίζει να θέσουμε για άλλη μια φορά το θέμα των τεχνοκρατών, καθώς όσα συνέβησαν με αφορμή την παραίτηση του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων αποδείχθηκε πως από κάποιους χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση αντιπολιτευτικών αναγκών και από άλλους για να τονιστεί η ανάγκη πως οι πολιτικοί πρέπει να αφήνουν τους τεχνοκράτες να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους.

Για τους πρώτους δεν θα μιλήσω – άλλωστε για να εξυπηρετήσουν τις κομματικές τους σκοπιμότητες έχουν κατά καιρούς υπερασπιστεί όλους τους αντιπάλους τους, από τον Γιούνκερ μέχρι και τα… μπούνγκα-μπούνγκα πάρτι του Μπερλουσκόνι.

Θα προσπαθήσω να απαντήσω σ’ αυτούς που υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία» των τεχνοκρατών.

Κατ’ αρχήν, στη Δημοκρατία η πολιτική, ως αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών εκλογής, στέκει πάνω απ’ όλα.

Απόλαυσε την άδικη σύνταξη όσο υπάρχει...

Αξιότιμε Κύριε,

Μου έχετε δημιουργήσει πλέον την πεποίθηση ότι μόνον εσείς εργάζεσθε σ’ αυτόν τον τόπο (άντε και μερικοί θαυμαστές σας) και έχετε ωραίες ιδέες, οι υπόλοιποι Έλληνες είναι επιρρεπείς προς το άραγμα προς την πρόωρη συνταξιοδότηση προς τον τρυφηλόν βίον κ.ά. Θα σας ανακαλούσα στην τάξη –εάν μου επιτραπεί να το διατυπώσω έτσι- και θα σας υπενθυμίσω ότι λίγη  σ ε μ ν ό τ η τ α και ηπιότητα δεν βλάπτει.
Σε αντίθετη περίπτωση γελοιοποιούμεθα. Ευχαριστώ.-

Το «κούρεμα» του χρέους έδωσε καθαρό όφελος 51,2 δισ. ευρώ ...

Περιορισμένο ήταν το καθαρό όφελος από τα δύο «hair cut» του ελληνικού χρέους που πραγματοποιήθηκαν το 2012, όπως αποκαλύπτει το βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης 2008-2013».

Από τη συνολική μείωση του χρέους κατά 137,9 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε με το PSI του Φεβρουαρίου του 2012 και την επαναγορά ομολόγων το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το καθαρό όφελος ήταν μόλις 51,2 δισ. ευρώ.
Αυτό οφείλεται στην ιδιομορφία της διαδικασίας του PSI, στις πρόσθετες ανάγκες δανεισμού που δημιούργησαν οι ίδιες οι διαδικασίες (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών), καθώς και στην ανάγκη χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Οπως αναφέρεται στο βιβλίο της ΤτΕ, το ύψος των παλαιών δανείων (ομολόγων) προς τους ιδιώτες επενδυτές μειώθηκε το Φεβρουάριο κατά 106 δισ. ευρώ περίπου. Επίσης, με την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο του 2012, το χρέος μειώθηκε περαιτέρω κατά 31,9 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά κατά 137,9 δισ. ευρώ.
Ομως, τονίζεται στο βιβλίο της ΤτΕ, το καθαρό όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους μετριάστηκε σημαντικά, κυρίως λόγω: