Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ανακούφιση και προβληματισμός...

Η σημαντικότερη διαπίστωση της στήλης αυτής από τις τριπλές εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι ότι δεν θα στηθούν οι κρεμάλες του κ. Παναγούλη και δεν θα αποδημήσουν προς το παρόν οι καταθέσεις.

Ετσι, μόλις έληξε η συζήτηση επί του αποτελέσματος, η χώρα επανήλθε στους συνήθεις ρυθμούς, χωρίς το αίσθημα μιας ανατροπής, που φέρνει αβεβαιότητα, χωρίς κατηγορηματική απόρριψη της εφαρμοζόμενης εξυγιαντικής διαδικασίας από πλευράς κυβερνήσεως που νομιμοποιείται έτσι να συνεχίσει.

Με μειωμένες όμως τις ελπίδες ότι το κλίμα θα παρέχει αρκετή ανοχή για να συνεχισθεί η εφαρμογή των όσων έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή. Αυτό νομίζω ότι θα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα για την εξασθενημένη κυβέρνηση: ότι είναι δεσμευμένη αλλά και επιβάλλεται να συνεχίσει εφαρμόζοντας τις μνημονιακές και όχι μόνο μεταρρυθμίσεις, χωρίς μάλιστα να έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη για αυτό. Τις ενθουσιώδεις κυβερνητικές διακηρύξεις ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο καθώς βασικά οικονομικά μεγέθη εξελίσσονται θετικά, ότι το διεθνές κλίμα είναι πολύ ευνοϊκότερο για την Ελλάδα και ότι θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, θα αποδυναμώσει η συνέχιση  της εφαρμογής επώδυνων αλλά κατά κανόνα αναγκαίων μέτρων. Είναι νομοθετημένα.

Όταν ο Τσίπρας αγάπησε τον Γιούνκερ: Μια ιστορία για γέλια και για κλάματα...

Η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ όσον αφορά στην επιλογή του επομένου προέδρου της Κομισιόν μπορεί να χαρακτηριστεί αφόρητη.

Αν και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας για την επιλογή αυτή λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο καθένας προσπαθεί να ερμηνεύσει την συγκεκριμένη πρόνοια με τον δικό του τρόπο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήλθε πρώτο στις ευρωεκλογές, αλλά όχι με συντριπτικό τρόπο (σαν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πράμα, δηλαδή).

Έχει εξασφαλίσει 213 από τις 751 έδρες, οπότε, σύμφωνα με τη Συνθήκη, για να εκλέξει πρόεδρο, καθώς πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 376 ευρωβουλευτές, χρειάζονται και οι ψήφοι άλλου (του Σοσιαλιστικού) ή άλλων κομμάτων.

Ο ίδιος ο υποψήφιος του ΕΛΚ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί να εκλεγεί με τις ψήφους των φασιστών και των ακροδεξιών.

Οι ρίζες του φασισμού...

Η αλήθεια είναι πως δεν απέτυχαν μόνο όλες οι τακτικές που η δημοκρατική κοινότητα δοκίμασε κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά απέτυχαν και όλες οι θεωρίες εξήγησης του φαινομένου. Αυτό, προφανώς, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ολόκληρο το δημοκρατικό σύστημα (από τα κόμματα, μέχρι τα ΜΜΕ και μέχρι τις οργανώσεις των πολιτών) είχε επαναπαυθεί σε αφορισμούς του στυλ «στην Ελλάδα δεν περνάει ο φασισμός» και συνεπώς όλοι ήταν απροετοίμαστοι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παθογένεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κριτική που γίνεται στα Μέσα Ενημέρωσης. Κάποτε κατηγορούνταν ότι προβάλλουν τη Χρυσή Αυγή επειδή την εμφάνιζαν. Τώρα κατηγορούνται για το ακριβώς αντίθετο, διότι δεν την εμφανίζουν για να την απομυθοποιήσουν. Το αποτέλεσμα αυτής της αμηχανίας είναι να μοιάζει ο δημοκρατικός χώρος σαν κοτέτσι στο οποίο μπήκε φίδι. Ολοι ξεφωνίζουν γι’ αυτό και κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Το πλέον ενθαρρυντικό μήνυμα των εκλογών…


Τατσόπουλε, θα σε καλούσα σε πνευματική μονομαχία, αλλά βλέπω ότι είσαι άοπλος. 

Ραχήλ Μακρή, Φερόμενη ως μέλλουσα αντιπρόεδρος ΑΝ.ΕΛ.

Το πλέον ενθαρρυντικό μήνυμα των τελευταίων εκλογών ήταν που η Ένωση Κεντρώων του αειθαλούς Βασίλη Λεβέντη έλαβε υπερτριπλάσιες ψήφους του Σχεδίου Β, του επίσης αειθαλούς Αλέκου Αλαβάνου.

Με 36.879 ψήφους το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη έλαβε το 0,65% των ψήφων, ενώ με 11.078 ψήφους το κόμμα του άλλοτε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μέντορα του σημερινού, έλαβε το 0,20% των ψήφων.

Τα βήματα για τον, προαναγγελθέντα, ανασχηματισμό...

 Ίσως είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία που ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός έχει προαναγγελθεί επισήμως, Δια στόματος του  αντιπρόεδρου της κυβερνήσεως και μάλιστα έξω από το Μ Μαξίμου , μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
 Μια κίνηση που αφήνει πια τεράστιο πεδίο αναζήτησης σε δημοσιογράφους για το ποτέ ακριβώς , τα πρόσωπα και τις θέσεις άλλα και για υπουργούς ή υπουργήσιμους, για το αν μένουν ,α ν μετακινούνται ή αν μπαίνουν, ανάλογα με την σημερινή τους θέση.
 Βέβαια θα μου πείτε , όλοι δεν περίμεναν ότι μετά τις εκλογές ( ακόμα και πριν από αυτές) θα γίνουν κάποιες αλλαγές.
Όλοι δεν πιθανολογούσαν ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
 Ναι άλλα τώρα γη συζήτηση είναι από επίσημα χείλη.