Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Στοργή και Προδέρμ για τον τελευταίο Κάιζερ ...

Το εντόπισα σε ένα κυριακάτικο δημοσίευμα σχετικά με τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και το βρήκα πολύ διασκεδαστικό: «Σχεδιάζει βήμα βήμα τις κινήσεις του». Πρόκειται για ένα κλασικό δημοσιογραφικό κλισέ που χρησιμοποιείται όταν κάποιος ετοιμάζει κάτι, αλλά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι. Συγγνώμη, αλλά εφόσον το υποκείμενο της πρότασης είναι ο Γιώργος (ο Γιώργος που όλοι θαυμάσαμε και αγαπήσαμε...), τότε ζήτω που καήκαμε! Θέλω να πω ότι αν εκείνος που σχεδιάζει είναι ο ίδιος ο Γιώργος (το πιο σκόρπιο μυαλό που θυμάμαι να έχει φθάσει τόσο ψηλά στην πολιτική...), τότε ας είμαστε βέβαιοι ότι δεν σχεδιάζει τίποτα ― ή, εν πάση περιπτώσει, ότι αυτό που σχεδιάζει ισοδυναμεί με το τίποτε. Προσθέστε στην εικόνα κάτι ακόμη, το οποίο ενισχύει την παραπάνω εκτίμησή μου: ότι, όπως διάβασα σε εμβριθές ρεπορτάζ, τον επιτελικό ρόλο στο γραφείο του έχει ο... Σωκράτης Ξυνίδης.

Επιτέλους : Καταργείται το αγγελιόσημο που πλήρωναν οι καταναλωτές (τελικά) για το ταμείο των δημοσιογράφων...


Η κυβέρνηση κατήργησε  το αγγελιόσημο ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ (στο τέλος τέλος ο καταναλωτής) και απέδιδαν (όποτε ήθελαν) οι ιδιοκτήτες και εκδότες των ΜΜΕ στα ασφαλιστικά ταμείων του κλάδου των δημοσιογράφων.
Τέλος οι παχυλές παροχές με τα λεφτά των άλλων...
Παρά τα όσα υποσχόταν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στα συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΣΗΕΑ, το αγγελιόσημο περιλαμβάνεται στη μεγάλη λίστα των «φόρων υπέρ τρίτων», ανάμεσα στους 93 «φόρους» υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση.

Το υποβάθμισε η κυβέρνηση το θέμα (λάθος της αφού έπρεπε να το διαφημίσει μιας και καταργείται φόρος που πλήρωναν άσχετοι για το ταμείο των δημοσιογράφων)

Η κατάργηση του αγγελιόσημου περιλαμβάνεται στη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με την τρόϊκα, την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει. Η συμφωνία που θα υλοποιηθεί αμέσως μετά τις εκλογές περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, την εκπαίδευση αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο μόνος δρόμος...

Τα κόμματα της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, δεν μπορούν να επιτρέψουν στους υποδίκους, ορκισμένους εχθρούς της Δημοκρατίας να χειραγωγούν τον δημόσιο διάλογο και να εγκλωβίσουν την πολιτική ζωή σε παιχνίδια σκοτεινών κέντρων. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται το παιχνίδι που παίζεται.

Η χώρα γυρίζει σελίδα, η πραγματική οικονομία σταθεροποιείται και ο κίνδυνος της κατάρρευσης απομακρύνεται. Αυτό αδυνατίζει καίρια την επιρροή των ακραίων, που επιμένουν πως για όλα φταίει η Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Θέλουν, λοιπόν, να προκαλέσουν χάος για να διασωθούν. Τα κόμματα που πιστεύουν στη Δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της πατρίδας μας δεν πρέπει να το επιτρέψουν.

Τα χρόνια προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας... (Δευτ. Μέρος)

Μέρος Δεύτερο:
Από το 1998 ως και το 2005 οι εξαγωγές εμπορεύσιμων προϊόντων αναπτύσσονται με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς συγκριτικά με τις αντίστοιχες εισαγωγές. Ωστόσο από το 2005 αναπτύσσονται παράλληλα με τις εξαγωγές ενώ από το 2009 τις ξεπερνούν σε ρυθμό.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η υποτίμηση της δρχ κατά 12,3% που έγινε το 1998 δεν ωφέλησε καθόλου τις εξαγωγές προϊόντων ως % του ΑΕΠ οι οποίες μένουν στάσιμες στο 9% του ΑΕΠ. Αντίθετα, ανοδικά κινούνται οι εισαγωγές.

Συνεπώς, βασικό πρόβλημα είναι τα εμπορεύσιμα προϊόντα που παράγουμε. Το πρόβλημα δεν είναι το σκληρό νόμισμα, αλλά η ποιότητα των προϊόντων και η δομή της οικονομίας.

Προτιμούσαμε την εσωτερική κατανάλωση εισαγόμενων και μη. Είναι ευκολότερο. 
Πάντως μια θετική εξέλιξη είναι ότι τα διεθνώς εμπορεύσιμα το 2000 αποτελούσαν το 37% των συνολικών εξαγωγών ενώ το 2012 είχαν ανέλθει στο 52%

Τα χρόνια προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας... (Πρ. Μέρος)

Αν κάποιος θελήσει να κατανοήσει τα αίτια της ελληνικής οικονομικής πτώσης που βιώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια θα ακούσει πολλές αιτίες. 

Οι γραφικές αιτίες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς είναι οι βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι ξένοι που μας επιβουλεύονται και θέλουν να μας υποδουλώσουν κτλ

Ωστόσο η αληθινές αιτίες βρίσκονται φυσικά αλλού. Αρκεί κάποιος να ελέγξει και αναλύσει τα βασικά μεγέθη της οικονομικής και κρατικής δραστηριότητας διαχρονικά και θα καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα

Οι τομείς που θα πρέπει κατά την γνώμη μου να ελέγχουν είναι:

1. Τα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα. Αποτελούν βασικό δείκτη ανταγωνιστικότητας μια οικονομίας
2. Τις εισαγωγές και εξαγωγές γενικότερα
3. Την κατανάλωση νοικοκυριών και κράτους
4. Έσοδα και έξοδα γενικής και κεντρικής κυβέρνησης. Έμφαση σε κρίσιμους τομείς όπως δομή εσόδων από φόρους, κοινωνική ασφάλιση, κόστος δημοσίου κτλ


Η Μπούντεσμπανκ τα "πήρε" με τους Γάλλους...

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης βρίσκεται σε κίνδυνο και πως η πρόταση της Γαλλίας να της δοθεί επιπλέον χρόνος για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος αποτελεί μια «δοκιμασία» για τους κανόνες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εμμείνουμε σε αυτούς του κανόνες. Δεν είναι αρκετό να συμφωνήσουμε σε νέους κανόνες, θα πρέπει και να τους τηρήσουμε», δήλωσε στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση ο Βάιντμαν. «Η Γαλλία αποτελεί μια δοκιμασία για την αξιοπιστία των κανόνων αυτών», πρόσθεσε.