Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Οι έξι λόγοι για τους οποίους δεν απέδωσε το Ελληνικό πρόγραμμα...

Απογοητευτική κρίνει την απόδοση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής το ινστιτούτο Bruegel, αποδίδοντας την αποτυχία σε πλήθος παραγόντων, οι επιπτώσεις των οποίων δεν μπορούν ακόμη να σταθμιστούν.
Σύμφωνα με το Bruegel, η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ υψηλό έλλειμμα άνω του 15% και υποτιμημένο πραγματικό επίπεδο χρέους, όταν ζητήθηκε για πρώτη φορά από τη χώρα η βοήθεια της τρόικας.
Αν και το πρόγραμμα ξεκίνησε εντυπωσιακά, η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2011. Οι βασικότεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη είναι:

Ολόθερμη αλληλεγγύη στους σοσιαλιστικούς δρόμους της Βενεζουέλας...

Οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν χθες στην Αθήνα
από διάφορα μέρη της Ελλάδος δεν ήσαν μόνον οι
προσκείμενοι στο ΚΚΕ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το αποκαλύπτει το Burberry κασκόλ του
δεύτερου κυρίου από αριστερά στο βάθος.
Εδώ και κάποιες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί. Ο λόγος είναι ότι, στη Βενεζουέλα, ο γραφικός Μαδούρο (αυτός που έφερε τα Χριστούγεννα τον Νοέμβριο για να καλοπιάσει τους ψηφοφόρους στις περιφερειακές εκλογές...) αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πρόκληση στους δέκα μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας, εξαιτίας των μαχητικών φοιτητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Γι’ αυτό και το τμήμα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε σκόπιμο να εκδώσει την παρακάτω αυστηρή ανακοίνωση urbi et orbi, προφανώς προς συνετισμό όσων εμποδίζουν τη Βενεζουέλα να πραγματοποιήσει τη λεγόμενη έφοδο προς τον ουρανό:

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας κλιμάκωσης της βίας από ακραίες ομάδες της αντιπολίτευσης στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Η 14χρονη Μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία πραγματοποιείται σε συνθήκες δημοκρατίας και ειρήνης, παρά την προσπάθεια βίαιης ανατροπής με πραξικόπημα το 2001.

Άλεξ Ρόντος: Οι όμορφες καριέρες, όμορφα καίγονται (στα ναρκοπέδια)...

Πέσαμε πάλι από τα σύννεφα.

Αφορμή, οι εξελίξεις περί την περίφημη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Κ. Τζεβελέκου (που στεκόταν στη βιτρίνα της) και τον σχηματισμό ποινικής δικογραφίας σε βάρος έξι ακόμη ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο διαχρονικός «πρωτοσύμβουλος» του Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, ο οποίος ως γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της γνωστής ΥΔΑΣ, έβαζε την υπογραφή του, εγκρίνοντας τα ποσά που η συγκεκριμένη ΜΚΟ ενθυλάκωνε. 

Μιλάμε για ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο ύψους 9 εκ. ευρώ και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς είναι αδύνατον να δεχθούμε πως οι εκατοντάδες ΜΚΟ είναι όλες «καθαρές» και μόνο η συγκεκριμένη έβλαψε το Δημόσιο.

Οι «νάρκες» δηλαδή σ’ αυτό το επικίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον πεδίο, είναι πολλές και η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας δείχνει να βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Αφήστε μας να θάψουμε τους φίλους μας...

Δεν μπορώ να προσπεράσω τόσο απλά τη χυδαιότητα με την οποία ένα μέρος των... επαναστατών του πληκτρολογίου αντιμετώπισε χτες το θάνατο του Στέλιου Σταυρίδη. Και φρόντισαν να κάνουν τη ρυπαρή παρουσία τους έντονα αισθητή στα λεγόμενα social media. Γεγονός που ανάγκασε κάποιους επώνυμους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Παπαδημούλης, να πάρουν αποστάσεις. Είναι όμως αργά για κάτι τέτοιο. Ο φασισμός δεν έχει μόνο το πρόσωπο του Κασιδιάρη!

Όσα μας έστειλαν στα Μνημόνια ζουν και βασιλεύουν…

Όσο πλησιάζουν οι κάλπες του Μαΐου πληθαίνουν οι πολιτικές αναλύσεις. Προσωπικά θα επιλέξω μία πιο ψυχολογική προσέγγιση για να συμβάλλω και εγώ στο να απαντηθεί το ερώτημα «πως θα ψηφίσουν οι Έλληνες».

Στην Ελλάδα της κρίσης, αν είσαι από τους τυχερούς που διατήρησαν τη δουλειά τους και συνεχίζεις να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου, βλέπεις:

Στα 321,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος , στο 175,7% του ΑΕΠ το 2013...

Σημαντική αύξηση κατά 15,9 δισ. ευρώ παρουσίασε το δημόσιο χρέος το 2013 σε σύγκριση με το 2012, λόγω του δανεισμού από το μηχανισμό στήριξης, αλλά και την απουσία πρωτογενούς πλεονάσματος και αξιόλογων εισπράξεων από ιδιωτικοποιήσεις, που θα μείωναν το ύψος του.
Ταχύτερη ήταν η επιδείνωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, λόγω της ταυτόχρονης συρρίκνωσης του εθνικού εισοδήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο χρέος Κεντρικής Διοίκησης, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2013, ανήλθε στο ποσό των 321.478 εκατ. ευρώ, έναντι 305.537 εκατ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2012.
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2013, το δημόσιο χρέος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, εμφανίζοντας μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ.