Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Όταν το κράτος παραβιάζει βασικές νομικές αρχές ...

Μια από τις βασικές αρχές του νομικού μας συστήματος είναι η εξής. Ας πούμε ότι πριν από 10 χρόνια έχεις διαπράξει κάποιο αδίκημα, που με το τότε νομικό καθεστώς ήταν πταίσμα. Όταν μετά από 10 χρόνια γίνεται η δίκη, ο νόμος έχει αλλάξει και σήμερα το ίδιο αδίκημα είναι πλημμέλημα.

Η καταδικαστική απόφαση δεν μπορεί να τιμωρήσει τον παρανομούντα με βάση την τιμωρία που ορίζει ο νόμος για πλημμέλημα, αλλά για πταίσμα, διότι όταν διαπράχτηκε το αδίκημα, αυτό όριζε τότε ο νόμος.

Η Ελληνική πολιτεία λοιπόν πριν από μερικά χρόνια πολύ σωστά κατάργησε τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και το πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτων καθώς και αυτοκινήτων. Με βάση αυτό το καθεστώς που ήταν τότε σε ισχύ, πάρα πολλοί συμπολίτες μας ανανέωσαν τα αυτοκίνητά τους και πήραν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού, που ρύπαιναν λιγότερο και ήταν πιο ασφαλή.

Από χθες η Ελλάδα βρίσκεται και επισήμως στο τιμόνι της Ευρώπης...

Αυτή θα είναι για μια πολύ ξεχωριστή προεδρία, όπως δηλώνει  κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Ξεχωριστή και σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις, από τότε που ή χώρα μας έγινε μέλος της Ε.Ε., αλλά και σε σχέση με αυτές των υπολοίπων κρατών-μελών.

Στα διαδικαστικά θα πρόκειται για μία «κοντή» προεδρία, αφού λόγο των ευρωεκλογών του Μαΐου το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα διαλυθεί στα τέλη Μαρτίου και μόνο στις αρχές  Ιουλίου αναμένεται να συσταθεί σε σώμα υπό τη νέα του σύνθεση.