Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτοφανής απόφαση: Απαγορεύονται οι επενδύσεις...

Την ώρα που η Ελλάδα υποτίθεται ότι αγωνίζεται να φέρει επενδύσεις, να δώσει κίνητρα στους επιχειρηματίες να βάλουν τα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία αντί να τα έχουν να "αβγαταίνουν" σε off shore φορολογικούς παράδεισους και δομημένα τραπεζικά προϊόντα, την ίδια ώρα προχωρά σε μια απίστευτη κίνηση, που δυνάμει απειλεί να μπλοκάρει πλήρως κάθε προσπάθεια για επένδυση: από 1/1/2014 κάθε επένδυση θα θεωρείται... εισόδημα και θα φορολογείται κανονικά, στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός καθολικού "πόθεν έσχες" επί δικαίους και αδίκους!


Οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα θα μπει στο "μικροσκόπιο" των φορολογικών αρχών: η επένδυση κεφαλαίων για αγορά ακίνητων, ανέγερση οικοδομών, αγορά επιχειρήσεων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, για σύσταση επιχειρήσεων ή για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων.


Όλα αυτά τα ποσά θα λαμβάνονται πλέον υπόψη από την εφορία για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων τους. Ο έλεγχος, μάλιστα, θα γίνεται αυτομάτως, μέσω της φορολογικής δήλωσης.

Η οικονομία παραμένει στα χέρια συμμοριών ...

Η κλοπή του κρατικού κορβανά από τον Λιάπη, οι αποκαλύψεις Κάντα για το πώς δουλεύουν οι «οικογένειες» με τους πολιτικούς και οι αποδείξεις Τομπούλογλου για το δούλεμα των Ελλήνων ιθαγενών από απατεώνες κομματικούς και πολιτευτές είναι μόνο η θεατή πλευρά παράδοσης της οικονομίας σε συμμορίες. Η αθέατη είναι η αγωνία των συμμοριών να σκοτεινιάσουν την θεατή πλευρά...

Γιατί η εστία του προβλήματος μας, ως κοινωνία και ως χώρα, δεν είναι ασφαλώς η (αυτονόητη και στην Ζιμπάμπουε) τιμωρία των απατεώνων της διαπλοκής αλλά ο μηχανισμός που παράγει τους αγύρτες πολιτευτές και την διαπλοκή.

Τα φαινόμενα όμως θα καταδικαστούν απλώς ως «μεμονωμένες περιπτώσεις»... με τις οποίες θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη.

Δεν πέτυχαν αυτό που ήθελαν με τους πυροβολισμούς στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη ...

Γιατί ναι μεν είναι εκτενείς οι αναφορές των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το χτύπημα στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι, αλλά δεν είναι το πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ...

Τους κάλυψαν την φήμη οι συνάδελφοί τους τρομοκράτες στην Ρωσία όπου ματοκύλισαν ξανά την πόλη Βόλγκογκραντ ...

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2013...

Το ευρύ κοινό στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις χρηματιστηριακές αγορές ως μέσo ευκαιριακού πλουτισμού και κερδοσκοπίας. Αυτό είναι λάθος, γι’ αυτό οι κατεστραμμένοι είναι διαχρονικά περισσότεροι από τους διασωθέντες και ευεργετηθέντες.

Για αυτή τη στήλη, οι χρηματιστηριακές αγορές, εκτός του πεδίου συμμετοχής μέσω του αποταμιεύματος στην οικονομική ευημερία, είναι σημαντικότερες ως μέσo κατανόησης και ερμηνείας του κόσμου.

Yπό αυτό το πρίσμα, το 2014 έχει πολλές προϋποθέσεις να αποδειχτεί σαν μια χρονιά καμπής και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και κατά συνέπεια και για τον υπόλοιπο κόσμο. 

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το 2012 είδαμε τα χαμηλά των χαμηλών κάτω από τις 500 μονάδες. Η αγορά προεξοφλούσε την πιθανότητα μιας κυβέρνηση της «παλαβής» αριστεράς με εκτεταμένες εθνικοποιήσεις και έξοδο από το ευρώ.

Περισσότερα βάρη στους επαγγελματίες ...

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φέρνει το 2014, κυρίως όμως για τους περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, οι οποίοι θα κληθούν να σηκώσουν περισσότερα φορολογικά βάρη.
Οι αλλαγές στο ισχύον σύστημα είναι ριζικές και θα έχουν, όπως είναι φυσικό, ως αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά του 2014 να είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένα», λόγω κυρίως της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, αλλά και πληθώρας φοροαπαλλαγών , καθώς και της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα ποσά των φόρων που θα προκύψουν το επόμενο έτος υπάρχει κίνδυνος να κινούνται σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% των δηλωμένων εισοδημάτων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο πολλαπλάσιο του πραγματικού.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», στους μεγάλους χαμένους του νέου έτους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 55.000 ευρώ και όσοι πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται.

Αλλάζει το φορολογικό τοπίο