Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Τα στημένα ρεπορτάζ της κρίσης...

Το ότι η αξιοπιστία της δημοσιογραφίας είναι στον πάτο, δε χωρεί αμφιβολία. Σιχαίνομαι, όμως, τα μισά λόγια, τις μισές δουλειές και τις υποψίες που εκτοξεύονται ως βεβαιότητες. Προτιμώ τις βεβαιότητες. Απ’ το να μιλάμε, λοιπόν, γενικώς κι αορίστως για «αυτά που μας σερβίρουν», προτιμώ να δώσω ένα παράδειγμα με ονόματα και στοιχεία.

Χαζεύω στο Mega. Ακούω αναγγελία για ρεπορτάζ σχετικά με «ένα πρόσωπο που είχε συγκλονίσει κάποτε το πανελλήνιο και τώρα τον βλέπουμε σε έναν άλλο ρόλο». Επρόκειτο για τον Βασίλη Δοσούλα, ο οποίος το 1994, σε ηλικία 10 ετών, είχε χτυπηθεί από ιπτάμενο δελφίνι στο Τολό, με αποτέλεσμα να χάσει τα δυο του πόδια.

Πάμε για άλλα καφενεία ...

Να μια ωραία ιδέα. Η Αννα η Διαμαντοπούλου, η Υπουργοπούλα η Παινεμένη, ζήτησε να διαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη τους να απορροφηθούν από την κίνηση των 58, η οποία πρέπει να μετεξελιχθεί σε κόμμα. Νέα πρόσωπα στο προσκήνιο (στο παρασκήνιο, ας είναι τα παλιά και «αντιτουριστικά»...), νέες δομές, νέα αρχή! Fresh start, που λέμε στην εκσυγχρονιστική κοινή.

Το κακό με τις ωραίες ιδέες, όπως η παραπάνω, είναι ότι λέγονται όταν εκείνοι που τις προτείνουν δεν έχουν πια τίποτε να χάσουν. Οπότε, έτσι, χάνουν οι ιδέες το κύρος τους, καθώς αναπόφευκτα συνδέονται στη σκέψη με τα κίνητρα εκείνων που τις εκφράζουν. Οταν κάποιος είναι στα χαμηλά, πολύ εύκολα ζητεί να κατέβουν όλοι στο δικό του επίπεδο για να ξεκινήσουν πάλι μαζί. Δεν θυμάμαι όμως κανέναν να προσφέρεται να κατέβει για να πάρει και τους άλλους μαζί, όταν ο ίδιος βρίσκεται ψηλά. Ολοι γαντζώνονται στο μερίδιο της εξουσίας που νέμονται, για όσο διαρκεί. Αφήστε, δε, τις ανυπέρβλητες πρακτικές δυσκολίες: ποιος αντέχει να ακούει τις κραυγές του Βενιζέλου, ακόμη και αν ήταν διατεθειμένος να αφήσει το καλυβάκι του ΠΑΣΟΚ που καταρρέει για να δοκιμάσει την τύχη του αλλού;

Δημοσκόπηση Pulse : ΣΥΡΙΖΑ μπροστά με +2,5%... Ρε ΝΔ , πώς το είπε ο Στουρνάρας για την "υπερφορολόγηση";;;

Δημοσκόπηση της Pulse για το bankingnews , βρίσκει  μπροστά το ΣΥΡΙΖΑ με 25%, ΝΔ με 22,5% και ΧΑ με 13% ...

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 29 Νοεμβρίου με  3 Δεκεμβρίου του 2013 ήταν πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα σε δείγμα 1252 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου και με δειγματοληπτικό σφάλμα στο +/-2,8%
Με βάση την έρευνα στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 20% ενώ τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή αυγή με 11,5%.

Η Ελλάδα παραμένει υπό κατοχή...

«Η παράδοση όλων των νεκρών γενεών βαραίνει σα βραχνάς στο μυαλό των ζωντανών. Και όταν ακόμα οι ζωντανοί φαίνονται σαν ν΄ ασχολούνται ν΄ ανατρέψουν τους εαυτούς τους και τα πράγματα και να δημιουργήσουν κάτι που δεν έχει προϋπάρξει, σ΄ αυτές ακριβώς τις εποχές της επαναστατικής κρίσης επικαλούνται φοβισμένοι τα πνεύματα του παρελθόντος στην υπηρεσία τους, δανείζονται τα ονόματά τους, τα μαχητικά συνθήματά τους, τις στολές τους για να παραστήσουν με την αρχαιοπρεπή αυτή, σεβάσμια μεταμφίεση και μ΄ αυτή τη δανεισμένη γλώσσα τη νέα σκηνή της παγκόσμιας ιστορίας.»

Τάδε έφη ο Κάρολος Μαρξ το 1852 στο πόνημά του «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» με το γνωστό βιβλικό ύφος που διακρίνει τους μαθητές του Χέγκελ. Η παραπάνω φράση ίσως αποτελεί μια από τις διαυγέστερες επισημάνσεις του πατριάρχη των απανταχού  κολεκτιβιστών από την εποχή  της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης. Είναι δε μια από τις ελάχιστες που δεν διαψεύστηκαν από τις μυλόπετρες της ιστορίας, όπως έγινε π.χ. μ’ αυτές που δεν διέβλεψαν την ανάδειξη της μεσαίας τάξης σε κυρίαρχη αργότερα.

Υποψιάζομαι ότι στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου...

Από την περυσινή ..."εκδήλωση μνήμης" 
Θα βρουν σήμερα την ευκαιρία τα ακραία ακροαριστερά σκουπίδια να κάνουν την επανεμφάνισή τους...

Επί ποδός όμως βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. , εν όψει των συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί, αλλά και το απόγευμα στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια πέντε χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, τα ακραία  στοιχεία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 11:00 το πρωί θα διοργανώσουν μαθητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, ενώ για τις 18:00 έχουν προγραμματίσει στο ίδιο μέρος φοιτητική (και λοιπών...) συγκέντρωση μνήμης και πορεία ...

Καίρια σημεία, και κυρίως γύρω από τη Βουλή όπου θα καταλήξουν οι πορείες, θα φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.