Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο μέτρα και σταθμά; Ούτε γι’ αστείο!

«Τα γεγονότα, αγαπητό μου παιδί. Τα γεγονότα», όπως θα έλεγε ο Χάρολντ Μακμίλαν. Τα γεγονότα, που ποτέ δεν μπορείς να υπολογίσεις προτού συμβούν και, αφού συμβούν, δίνουν μια τροπή στην πορεία των πραγμάτων που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Τα γεγονότα που είναι ο κρισιμότερος παράγοντας στην εφαρμογή της στρατηγικής και, συχνά, επιβεβαιώνουν το ρηθέν -καθ’ υπερβολήν- ότι «μετά την πρώτη επαφή με τον εχθρό, κανένα σχέδιο μάχης δεν ισχύει».

Η δολοφονία του άτυχου Παύλου Φύσσα ήταν ένα γεγονός απολύτως προβλέψιμο. Δεκάδες ήσαν τα δημοσιεύματα -και σε τούτη την εφημερίδα- που προέβλεπαν ότι η δράση της Χρυσής Αυγής, αργά ή γρήγορα, θα οδηγούσε στην απώλεια ζωής. Βέβαια, το απολύτως προβλέψιμο δεν είναι απαραίτητο κιόλας ότι θα συμβεί: ο νόμος των πιθανοτήτων δεν επιβεβαιώνεται πάντα· πάντοτε μένει χώρος για το απίθανο. Ομως, το απολύτως προβλέψιμο ή, έστω, το πολύ πιθανό επιβάλλει μια στοιχειώδη προετοιμασία.

Γερμανία: Αριστερό…χουνέρι στον Α. Τσίπρα ...

Τι το ‘θελε το ταξίδι στο… στόμα του λύκου, δηλαδή στη Γερμανία ο Αλέξης Τσίπρας; Δεν καθόταν καλύτερα στην Αθήνα να τσακώνεται με την κυβέρνηση;

Θα το φυσάει και δε θα κρυώνει το «χουνέρι» που του έκαναν οι φίλοι του και σύμμαχοί του της Γερμανικής «Αριστεράς». Αφού έφαγε κρύο πιάτο από τον Ασμουσεν, ο οποίος του ζήτησε να στηρίξει το πρόγραμμα που εφαρμόζεται, έφαγε και… αριστερό χαστούκι.

Δεξιά "ναυτία" ...

Η κεντροδεξιά παράταξη στην ' Ελλάδα έχει τρία μεγάλα ελαττώματα: 

Είναι σταθερά ενοχική απέναντι στον εαυτό της, απίστευτα μεγάθυμη απέναντι στους αντιπάλους της και επιρρεπής στο να πνίγεται σε μια κουταλιά νερό με την πρώτη δυσκολία. 

Αφορμή για το σημερινό σχόλιο είναι οι τοποθετήσεις κεντρικών 
στελεχών της παράταξης απέναντι στο ερώτημα αν ισχύει η θεωρία των άκρων.

Ειλικρινά εντυπωσιάζομαι από τη δυστοκία που έχουν να δώσουν απαντήσεις και από την ευκολία με την οποία πέφτουν στην παγίδα για να αδειάσουν τον Χρύσανθο Λαζαρίδη
Το επικοινωνιακό αποτέλεσμα είναι να τους παίρνουν φαλάγγι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν, νομίζω, δύο κεντρικά ζητήματα: 

Αυτοί είναι αντιφασίστες; (Εμ δεν είναι κ.Νίκο ...)

Επειδή επιμένω να ζω σε μια ελεύθερη χώρα περπάτησα χτες στο κέντρο της Αθήνας. Έστριψα από την Πανεπιστημίου και ανηφόρησα την Μπενάκη από το αριστερό πεζοδρόμιο. Πέρασα μέσα από μια καφετέρια που είχε απλώσει τα τραπεζάκια της στο πεζοδρόμιο. Με την άκρη του ματιού μου είδα μια παρέα από 6-7 άτομα να στρέφεται προς το μέρος μου. Από τον καιρό της χούντας έχω μάθει να ξεχωρίζω το κίτρινο βλέμμα του μίσους που έλεγε και ο Λεωνίδας, όπως επίσης και τη σωματοδομή των φασιστών. Το μίσος ξεχείλιζε αλλά δεν ήταν νεοφασίστες, ήταν «αγανακτισμένοι», από αυτούς που τους χαϊδεύουν κάποια δελτία και κάποιοι συμπονετικοί δημοσιογράφοι.
Σηκώθηκαν πάνω και άρχισαν να ουρλιάζουν: «Δωσίλογε, ευρωλιγούρη, κάθαρμα, μνημονιακέ, άντε γ......., και άλλα "γαλλικά". Για ένα τετράγωνο ήρθαν πίσω μου φωνάζοντας και μετά γύρισαν στην καφετέρια. Να σας πω ότι δεν φοβήθηκα, μήπως φαω κανένα κτύπημα από πίσω, θα σας πω ψέματα. Είναι το επόμενο στάδιο μετά τα υβρεολόγια. Έστριψα και ανέβηκα τη Σκουφά κατευθυνόμενος προς το Φίλιο όπου είχα ένα ραντεβού. Μετά τη Χαριλάου Τρικούπη με πλεύρισε ένα μηχανάκι. Ο οδηγός φορούσε κράνος και έβλεπα μόνο τα μάτια του με το γνωστό κίτρινο χρώμα και το μαύρο μούσι του. Αυτός δεν είχε το πλούσιο λεξιλόγιο των προηγούμενων. Η βελόνα είχε κολλήσει στην πιο γνωστή ελληνική λέξη. Ουρλιάζει μέσα στο αυτί μου και μου κόβει τον δρόμο με το μηχανάκι ανεβάζοντας το μισό στο πεζοδρόμιο.

Σ. Κεδίκογλου: Θα ξηλώσουμε το νεοναζιστικό μόρφωμα ...

«Θα ξηλώσουμε αυτό το νεοναζιστικό νεοφασιστικό μόρφωμα», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή και επανέλαβε την έκκλησή του προς όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να υψώσουν «ένα φραγμό στην ένταση και τη βία».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας: «Δεν μπορείς να θέσεις εκτός νόμου ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Μπορείς όμως να θέσεις αυτήν την οργάνωση ενώπιον του νόμου».

Επειδή η εποχή της αθωότητας έχει τελειώσει...


Έκπληκτος άκουσα χθες τον σχολιασμό από την Κ. Ακριβοπούλου στον SKAI , που με λίγα λόγια επέμεινε ότι ΔΕΝ "ξέρουμε" (σε εισαγωγικά παρακαλώ...) ποιοι ήταν (σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν δηλαδή) αυτοί που έκαψαν ζωντανούς τους εργαζόμενους της Marfin...

Η συζήτηση έγινε σε πάνελ όπου
η κ. Ακριβοπούλου κατηγορεί τον Γεωργιάδη διότι η ΝΔ δεν καταδίκασε την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο ΚΚΕ , μετά το θέμα άρχισε να πλατειάζει μέχρι τις Σκουριές όπου και εκεί τόνισε  ότι δεν ξέρει αν τις επιθέσεις στις Σκουριές τις έκαναν κάτοικοι και ολοκλήρωσε σπέρνοντας αμφιβολίες για όλα τα παρελθόντα εγκλήματα...

Καθένας έχει δικαίωμα να αλλάζει τις απόψεις του μέσα από τα χρόνια...
Άλλες απόψεις μπορεί να έχεις το 1995 , άλλες το 2009 (προ κρίσης ) και άλλες το 2009 (με κρίση)...

Τα γεγονότα έχουν δυναμική που στην καλύτερη περίπτωση αλλάζουν δυναμικά το περιβάλλον .
Βέβαια υπάρχουν και οι πονηρεμένοι που θα πούν 'ότι αλλάζει κάποιος απόψεις για ίδιον συμφέρον αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να το προσάψει αυτό σε μία κορυφαία δημοσιογράφο...

Την χθεσινή εκπομπή (και τα σχόλιά της) μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ ...

Χάνουμε περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τον τομέα του ΦΠΑ ...

Στα 39,8 δισ. ευρώ εκτιμώνται αθροιστικά οι απώλειες εσόδων που είχε η Ελλάδα την περίοδο 2008-2012 στον τομέα του ΦΠΑ. Η Κομισιόν ανέφερε ότι οι απώλειες σε έσοδα ΦΑΠ για την Ελλάδα ανήλθαν στα 9,7 δισ. ευρώ, ή 4,7% του ΑΕΠ, το 2011.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη και με διαφορά και τη δεύτερη χειρότερη στο σύνολο της Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία. Στα 193 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ ανέρχονται οι συνολικές απώλειες το ίδιο έτος στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2008 οι απώλειες εσόδων ΦΠΑ στην Ελλάδα ήταν ίσες με το 3% του ΑΕΠ (7,0 δισ. ευρώ), το 2009 με το 3,5% (8,1 δισ.), το 2010 έφτασαν το 3,3% (7,3 δισ.) και το 2011 εκτοξεύτηκαν στο 4,7%.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει το 2011 έσοδα ύψους 24,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ και τελικά εισπράχθηκαν 15 δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως οι απώλειες του 2012 ανέρχονται σε 7,7 δισ. ευρώ.

Μελέτη της Κομισιόν, που γνωστοποιήθηκε πριν δημοσιευθεί στα κράτη-μέλη, περιέχει αποκαλυπτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν το οξύτατο πρόβλημα ορισμένων χωρών, κυρίως της Ελλάδας, στη συλλογή του ΦΠΑ.
Οπως προκύπτει από τη μελέτη, που βασίζεται σε στοιχεία μέχρι και το 2011, με την εμφάνιση της κρίσης το 2008 η κατάσταση στη χώρα μας επιδεινώθηκε ραγδαία. Παρά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, τα έσοδα κατέρρευσαν και αυτό ως αποτέλεσμα της ισχυρής συρρίκνωσης της οικονομίας.