Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Απλά μαθήματα Δημόσιας Οικονομικής!


Η πολύ δυσάρεστη είδηση προκύπτει μέσα από τον συγκροτούμενο προϋπολογισμό του 2013!

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, (ΑΕΠ) το επόμενο έτος θα πέσει κάτω από τα 200 δις ευρώ!


Δηλαδή θα παράξουμε λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες από φέτος! Περίπου θα πάμε στα επίπεδα του 2008! Η προοπτική αυτή είναι "καταστροφική" για τους λάτρεις της στατιστικής και να γιατί:
Το Δημόσιο χρέος μιας χώρας, υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Η ποσοστιαία μείωση του χρέους επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:
Ή πληρώνεις τα χρωστούμενα ή αυξάνεις το ΑΕΠ! 

Απλά πράγματα! 

Προς τους ΑΙΣΧΡΟΥΣ φορομπήχτες : Ιδέες για νέους φόρους...

Θέλοντας να συμβάλλουμε σαν blog στην σωτηρία της χώρας , όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο (αυτό), παραθέτουμε μερικές ιδέες στους πανέξυπνους και δίκαιους φορομπήχτες του Ελληνικού Κράτους...

1) Φόρος Ιδιοπερπατήματος (κατά το ιδιοκατοίκησης ..)  : Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί Έλληνες παρκάρουν πλέον τα μεταφορικά τους μέσα (ορισμένοι μάλιστα ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ καταθέτουν τις πινακίδες και δεν πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας !!!) και  για να κάνουν τις εργασίες που έχουν να κάνουν περπατούν (!!!)

Για τους λόγους αυτούς , αποφασίζεται να εφαρμοσθεί ένα ΔΙΚΑΙΟΣ φόρος σε όσους περπατούν ώστε να αναπληρωθούν τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου...

Ο φόρος θα είναι σκαλωτός και θα περιλαμβάνει τρείς κατηγορίες :

Οι δήμοι και οι επιχειρήσεις τους δεν είναι δημόσιο κ. Χατζηνικολάου ;;;

Δεν ξέρω γιατί αλλά στην χώρα μας κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε χρυσόψαρα...

Δηλώνει ο Ν. Χατζηνικολάου ότι ΔΕΝ εργάσθηκε στον δημόσιο τομέα...
Έλα όμως που υπάρχουν ακόμα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι εργάσθηκε στον καλύτερο εργοδότη της Ελλάδας...

Την ΒΟΥΛΗ των 16+ μισθών  , όπου σαν υπάλληλος του Βουλευτή πατέρα του,  όπως απεκάλυψε ο Α. Ντινόπουλος πέρασε δύο ολόκληρα χρόνια ...

Και μετά;;;

Δεν υπάρχει έλεος από τις αγορές...


Η  Moody's φίλη μας από τα παλιά , τότε που αγωνιούσε όλη η χώρα να μήν μας ... υποβαθμίσει ,  με έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα , θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση των Ισπανικών τραπεζών  τελικά θα αποδειχθεί «ανεπαρκής»...
Τα stress tests που έγιναν στις Ισπανικές τράπεζες, και που τα  αποτελέσματα τους ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έδειξαν πως ο κλάδος χρειάζεται επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 59,3 δισ. ευρώ.

Εδώ η λίστα, εκεί η λίστα, πού είναι η λίστα;

Αν κατάλαβα καλά από το ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου για το «Βήμα», η περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ» με τους 1.991 Έλληνες πελάτες των ελβετικών τραπεζών έγινε φύλλο-φτερό και μετά εξαφανίστηκε.

Με τον πιο επίσημο τρόπο και από τα πλέον αρμόδια(;) χείλη πληροφορηθήκαμε πως «τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη».

Έκτοτε, η τύχη της λίστας αγνοείται και αναζητείται από τους εισαγγελείς. Από τα τέλη του 2010 και ενώ κόβονταν και ξανακόβονταν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα.

Όχι μόνο αυτό! Οι περικοπές (οριζόντιες) άρχισαν από τα χαμηλότερα εισοδήματα και ξεσπούσαν καυγάδες όποτε ετίθετο θέμα να υποστούν κάποια μείωση μισθοί άνω των 2.000 ευρώ.

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή, από αυτό που συνέβη στη Γαλλία.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Φρανσουά Ολάντ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2013, με σκοπό την εξοικονόμηση 30 δις ευρώ.

Για να βγούμε από το αδιέξοδο ...

Ενώ η αβεβαιότητα για το αύριο επιδεινώνεται και ο κίνδυνος για ρήξη με την τρόικα και επισημοποίηση της πτώχευσής μας αναδεικνύεται και πάλι, έρχεται η Ιστορία να ανοίξει ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Η ιστορία των δανείων και των χρεοκοπιών, που γλαφυρά και τεκμηριωμένα περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο του ο Γιώργος Ρωμαίος και στο οποίο αναφερθήκαμε την προηγούμενη Κυριακή, είναι περισσότερο από επίκαιρη. 
 
Είδαμε ότι από τα πρώτα χρόνια τής εν εξελίξει επανάστασης του 1821 οι Ελληνες βοηθήθηκαν μεν με αλλεπάλληλα δάνεια, αλλά με αυστηρό έλεγχο και ωμές παρεμβάσεις από τους τότε τροϊκανούς με βάση μνημόνια που υπογράφαμε εκόντες άκοντες. Το 1856, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 22 χρόνια, η Ελλάς αποδέχθηκε για την εξυπηρέτηση των δανείων της τη δέσμευση του ενός τρίτου των εισπράξεων του Τελωνείου Σύρου, που ήταν τότε η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας μας. Ας σημειωθεί ότι για να πεισθούμε να εξοφλήσουμε τα βαυαρικά δάνεια, που είχαν δοθεί επί Οθωνος, ο Βίσμαρκ εκβίασε το 1880 την Ελλάδα με την απειλή ότι θα μπλοκάριζε την παραχώρηση της Θεσσαλίας σε αυτή, όπως είχε αποφασισθεί στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1879!

Μπάς και είναι σήμερα πρωταπριλιά ;;;

Με μπέρδεψε το πρωτοσέλιδο της Ελ.Ωρας...

Τί large τυποι είναι οι Έλληνες του εξωτερικού !!!

Θυμίζει την εποχή που οι φιλικοί έσωζαν την χώρα...

Αυτό όμως που προβληματίζει , είναι γιατί ενώ οι τεράστιοι αυτοί ΕΛΛΗΝΕΣ πήγαν και κατέθεσαν τα χρήματα σε τράπεζα και ... περιμένουν ενώ θα μπορούσαν να αγοράσουν στο 20% της πραγματικής τους αξίας τα Ελληνικά χρέη (κάνοντας τα δώρο στην χώρα μας...) πληρώνοντας έτσι πολύ λιγότερα  από τα 600 Δισ. που μάζεψαν...

Στην "Δεξιά" χώρα του ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ...

Θα πληρώνεις στο κράτος ενοίκιο για το σπίτι που ΑΓΟΡΑΣΕΣ και πλήρωσες τον ΦΟΡΟ που ζήτησε το κράτος (η συνεχίζεις να πληρώνεις μέσω δανείων) ...

Ο Κομουνιστής Πρωθυπουργός Σαμαράς θα ξεπεράσει τον σφο Φιντέλ Κάστρο και τον πατερούλη (ένας είναι ο πατερούλης...) Κίμ της Β. Κορέας;;;

Το blog θα προσπαθήσει να προτείνει σύντομα ακόμα πρακτικότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα για να "Σωθεί η χώρα"...
 Για την ώρα AVE ANTONIVS...

Κορόιδο φορολογούμενε.

Οι κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να τα κόψουν όλα εκτός από την σπατάλη.

Μπορεί οι “τυφλοί” της Ζακύνθου να έχουν την τιμητική τους αλλά δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι. Καθημερινά βγαίνουν ιστορίες απίστευτης σπατάλης που πολύ συχνά ξεχνιούνται πολύ γρήγορα. Όπως για παράδειγμα το 2010 όπου «υπηρεσίες του υπ. Παιδείας διαπίστωσαν σε ένα μόνο σχολείο της Κοζάνης δεκαεννέα (19) υπεράριθμους γυμναστές! Επίσης, μία άλλη εντυπωσιακή περίπτωση κατεγράφη την ίδια χρονιά στη Σάμο, όπου στα μέσα Νοεμβρίου υπήρχαν ακόμη ελλείψεις εκπαιδευτικών την ίδια στιγμή που σε 14 γυμνάσια και λύκεια του νομού είχαν τοποθετηθεί 516 εκπαιδευτικοί. Από αυτούς, στα σχολεία υπηρετούσαν 291. Οι υπόλοιποι ήταν σε διοικητικές θέσεις, αποσπασμένοι εκτός νομού, μητέρες σε μακροχρόνια άδεια (ανατροφή, λοχεία κ.ά.). Αλλά και οι 291 είχαν περίσσευμα 1.291 ωρών κάθε εβδομάδα». Έκτοτε δεν μάθαμε τι απέγιναν όλοι αυτοί οι υπεράριθμοι και πόσο κοστίζουν ακόμα στον Έλληνα φορολογούμενο.  

Μήπως μάθαμε τι γίνεται για τους μισθούς των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ξέρετε τι είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Μάλλον ούτε και τα μέλη του, αλλά το σημαντικό είναι ότι «πληρώνονται με ποσά πολλαπλάσια από αυτό που παίρνει ο πρωθυπουργός με αποτέλεσμα το μηνιαίο μισθολογικό κόστος του Ταμείου να ξεπερνά τα 800 χιλιάδες ευρώ.» Αν είναι για 800 χιλιάδες ευρώ το μήνα τότε μάλλον κάτι σημαντικό θα κάνουν που ποτέ δεν θα μάθουμε. «Ειδικότερα το Ταμείο δίνει 835.000 ευρώ για μισθούς και 520.000 επιπλέον για αμοιβές τρίτων» ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου προβλέπεται να εισπράττει 294.000 ευρώ στο 14μηνο ή περίπου 21.000 το μήνα, ενώ 15.000 θα λαμβάνει ο α΄ αντιπρόεδρος του Ταμείου και 14.000 ο β΄αντιπρόεδρος.» Κορόιδο φορολογούμενε!

e-Επιλογές της 30/09/2012