Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας συγχαίρω όλους και ειδικά καλωσορίζω τους καινούργιους συναδέρφους ανάμεσά μας.
Έχουμε, σήμερα, 108 βουλευτές. Απ’ αυτούς 53 είναι από την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία που επανεξελέγησαν, ενώ βγήκαν και 55 καινούργιοι συνάδελφοι. 37 ανάμεσά μας εκλέγονται στη Βουλή για πρώτη φορά.
Παρά το γεγονός ότι είμαστε το πρώτο κόμμα, το εκλογικό αποτέλεσμα προφανώς δεν μας ικανοποιεί. Και, ως κόμμα, θα το συζητήσουμε αναλυτικά.
-- Το ΠΑΣΟΚ, κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, γνώρισε αληθινή συντριβή.
-- Κάποια κόμματα, προερχόμενα χώρο της Κεντροδεξιάς δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή.
-- Αλλά το νεοναζιστικό κόμμα έβγαλε υψηλά ποσοστά και μπήκε στο Βουλή.
-- Ενώ το νεοπαγές κόμμα, που πούλησε τυφλό λαϊκισμό, επίσης μπήκε στη Βουλή.
Και το γενικό μετεκλογικό τοπίο, όπως εμφανίζεται με τους σημερινούς συσχετισμούς των κομμάτων, δυσκολεύει πολύ το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης, που θα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Παρ’ όλα αυτά, εμείς το παλεύουμε να υπάρξει κυβέρνηση. Κι ακόμα υπάρχουν ελπίδες γι’ αυτό…
Βέβαια, είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Ζητούσαμε ισχυρή λαϊκή εντολή, ώστε να μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί.
Και μας απαντούσαν ότι η χώρα χρειάζεται «κυβερνήσεις συνεργασίας»!
Τώρα, βιώνουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να προκύψουν οι στοιχειώδεις συνεργασίες.
Όχι γιατί δεν υπάρχει «παράδοση» ή «νοοτροπία συνεργασίας» στην Ελλάδα, όπως λένε κάποιοι. Ή όχι μόνο γι’ αυτό. Αλλά, κυρίως, γιατί εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, κανείς άλλος δεν είχε Σχέδιο για την Ελλάδα. Ούτε για την Οικονομική Πολιτική. Ούτε για τη Διακυβέρνηση της χώρας. Ούτε για τη Δημόσια Ασφάλεια.
Τα περισσότερα άλλα κόμματα προσπαθούν να επωφεληθούν από την κρίση. Ενώ το ΠΑΣΟΚ αγωνιζόταν να επιβιώσει μέσα στην κρίση.
Φίλες και φίλοι,
Επί δυόμιση χρόνια, η δική μας παράταξη χάλασε τα σχέδια πολλών και χτυπήθηκε από πολλές πλευρές.
n Όταν είπαμε “όχι” στο Μνημόνιο, το Μάιο του 2010, μας χτύπησαν ως τάχα «ανεύθυνους». Ανεύθυνους εμάς που το διαβάσαμε και προβλέψαμε μία-μία τις συνέπειές του. Και υπεύθυνους εκείνους που δεν το είχαν καν διαβάσει και έφτασαν τη χώρα στο χείλος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.
n Τότε, πια δεν υπήρχε επιλογή. Η απίστευτη ζημιά του Μνημονίου είχε συντελεστεί. Και στηρίξαμε μεταβατική κυβέρνηση για να κοπεί το χρέος, να μειωθούν τα επιτόκια και να μεταφερθεί η αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους για 30 χρόνια. Η Ελλάδα απέφυγε προς στιγμήν τα χειρότερα και κέρδισε χρόνο.
Μετά απ’ αυτό, διάφοροι παράγοντες που προηγουμένως μας αποκαλούσαν «ανεύθυνους» γιατί δεν αποδεχόμασταν το Μνημόνιο, το γύρισαν, λέγοντας ότι… τραυματίσαμε την παράταξη αποδεχόμενοι τη δανειακή σύμβαση!
Και τις παραμονές των εκλογών ζητούσαν από τον κόσμο να ψηφίσει μικρά κόμματα, για να «τιμωρήσει» τα μεγάλα!
Όλοι αυτοί που, επί δύο χρόνια, ζητούσαν δήθεν «υπευθυνότητα», τώρα ζητούσαν ψήφο στα μικρά κόμματα, από τα οποία τα περισσότερα είχαν θέσεις απόλυτης ανευθυνότητας. Που οδηγούν μόνο στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.