Αθήνα, 29/2/ 2012
ΑΝΑΦΟΡΑ
Θεοδώρας Κων/νου Μπακογιάννη, Πρόεδρου του Κόμματος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», κατοίκου Αθηνών, οδός Συγγρού αριθ. 47
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Κύριε Εισαγγελέα.
Την 21/2/2012 συνεδρίασε στο μέγαρο της Βουλής η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέματα συζήτησης τις εκθέσεις α) Των πεπραγμένων του έτους 2011 των μονάδων Α΄ και Γ΄ της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και β) του Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Στη συνεδρίαση είχε κληθεί ο Πρόεδρος της εν λόγο αρχής κύριος Παναγιώτης Νικολούδης, Αντ/λευς, Α.Π προκειμένου να δώσει τις αναγκαίες διευκρινήσεις σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.
Όπως προκύπτει από τα απομαγνητοφωνημένα σχετικά πρακτικά (σελ.30) ο κ. Νικολούδης απατώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών κ.κ. Απόστολου Κακλαμάνη, πρώην προέδρου της Βουλής και Ιωάννου Τραγάκη, μεταξύ των άλλων ανέφερε «….θα πρέπει λοιπόν να σας πω, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι από ελέγχους που μπορεί να μην είναι πλήρως εξαντλητικοί, αλλά δεν είναι μόνο δειγματοληπτικοί, που αφορούν ποιοι άνθρωποι, ποιες κοινωνικές τάξεις, έβγαλαν τα χρήματα τους από την αγορά ή τα έβγαλαν και στο εξωτερικό. Αυτό που λέμε και εννοούμε πολιτικό κόσμο, εγώ έναν ή μια διαπίστωσα ‘ότι έβγαλε ένα εκατομμύριο τον περσινό δραματικό Μάιο του 2011. Σε ποσοστό στους 300, είναι 1 στους 300. Δε σημαίνει τίποτα από μόνο του. Δεν είναι αμάρτημα το να βγάλεις χρήματα έξω, δεν είναι παρανομία, με την τυπική έννοια του νόμου, αλλά για μένα είναι ένα δείγμα».
Από αυτή την περικοπή της απάντησης του κυρίου Προέδρουτης Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, προκύπτουν αβιάστως τα κάτωθι:
α) Ότι εξήχθησαν στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ.
Β) ότι αυτός που τα εξήγαγε ήταν Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Γ) ότι η μεταφορά στο εξωτερικό έγινε κατά μήνα Μάιο 2011 και
Δ) Η μεταφορά του ενός εκατομμυρίου ευρώ στο εξωτερικό δεν ενείχε στοιχεία παρανομίας.
Περιέργως, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα πρακτικά, ουδεμία διευκρινιστική ερώτηση υποβλήθηκε σε σχέση με τα παραπάνω. Όταν όμως τα πρακτικά της συνεδρίασης περιήλθαν σε γνώση των δημοσιογράφων, όπως ήταν φυσικό, το θέμα, στη λογική του ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό, έγινε πρώτη είδηση στα Μ.Μ.Ε. Επί επτά ημέρες η Βουλή ευρίσκετο σε διαρκή αναστάτωση, με τους Βουλευτές να διερωτώνται ποιος συνάδελφος τους διέπραξε το ατόπημα να μεταφέρει τα χρήματα στο εξωτερικό, τη στιγμή που η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έκανε συνεχείς εκκλήσεις για το αντίθετο, με την επισήμανση συγχρόνως των κινδύνων από τις αθρόες αναλήψεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Ελέγχου του Πόθεν Έσχες στη Βουλή κύριος Ευάγγελος Αργύρης σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις του προσπαθούσε να δικαιολογήσει την αδυναμία της δημοσιοποίησης του ονόματος του Βουλευτή, ο δεΕλληνικός λαός στο σύνολό του ευρίσκετο εν οργή και για τον πρόσθετο λόγο ότι ο «δράστης» εστερείτο του θάρρους να βγει ευθέως να παραδεχθεί την πράξη του και ενδεχομένως να την δικαιολογήσει.Αποτέλεσμα ήταν η αναστάτωση να συντηρείτε και να είναι εκτεθειμένοι και οι υπόλοιποι 299 Βουλευτές.
Εν τω μεταξύ, είχε διαρρεύσει η πληροφορία, η οποία προήρχετο από τον κύριο Νικολούδη, ότι η έρευνα από την οποία προέκυψε η μεταφορά του ενός εκατομμυρίου του Βουλευτή στο εξωτερικό είχε γίνει κατόπιν καταγγελίας και ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε Ελβετική τράπεζα.