Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

S(t)OPA ...

Και ο Mozilla μές την μαυρίλα σήμερα...
Δεν θα περάσει αναίμακτα αυτή η αυθαιρεσία των διαπλεκόμενων....

ΒΟΜΒΑ FITCH: Σε “temporary default” η Ελλάδα ανεξάρτητα με το ύψος του κουρέματος

Δήλωση – βόμβα έκανε πριν από λίγο ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου Fitch, Paul Rawkings στο Reuters.

Όπως είπε, με το που συμφωνηθούν και διευκρινιστούν οι όροι για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τότε ο οίκος θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στο κατώτερο σκαλί του βάθρου.

Μάλιστα, αναφέρει ότι ο οίκος θα θεωρήσει κανονικά ως χρεοκοπία.

“Θα αποτελέσει χρεοκοπία ανεξάρτητα από τις απώλειες στην καθαρή παρούσα αξία (ΝPV)” είπε ο P. Rawkings, ενώ πρόσθεσε ότι “σχετικά με το κράτος της Ελλάδας θα χαρακτηριστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία”.

“O οίκος θα την αξιολογήσει κανονικά με χρεοκοπία και θα την διατηρήσει προσωρινά σε αυτήν την βαθμίδα, προτού τοποθετήσουμε τα νέα ομόλογα σε νέα αξιολόγηση που όμως, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα”, γιατί αυτή η νέα αξιολόγηση εξαρτάται από δυο παράγοντες: το χρόνο αποπληρωμής των νέων ομολόγων, αλλά και τη μείωση της καθαρής παρούσας αξίας.

Πηγή : Olympia.gr

Το Διαδίκτυο SOPAσε!

Σήμερα, Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη διαδικτυακή διαμαρτυρία στην Ιστορία για να αποτραπούν οι δύο πρωτοβουλίες: SOPA (Stop Online Piracy Act, Πράξη Διακοπής Δικτυακής/Επιγραμμικής* Πειρατείας) και PIPA(Protect Intellectual Property Act ή PROTECT IP act, Πράξη Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας), που..
αποσκοπούν στη λογοκρισία του Διαδικτύου (Internet), με πρόφαση την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία διακόπτοντας τη λειτουργία των ιστοσελίδων τους, ή/και αποστέλλοντας έγγραφη διαμαρτυρία στο Αμερικανικό Κογκρέσο (κλικ εδώ για να δείτε ένα έτοιμο κείμενο).

Για αυτά τα δύο αντιδημοκρατικά νομοσχέδια εκφράστηκαν σφοδρές αντιδράσεις παγκοσμίως, από χρήστες και τεχνολόγους του Διαδικτύου.

Έληξαν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό στην Νέα Υόρκη ...

Οποία έκπληξη !!!


Η ειδησεογραφία αναφέρει ότι έληξαν οι διήμερες συνομιλίες για το Σκοπιανό στην Νέα Υόρκη όπως ανακοίνωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτζ.

Ο κύριος Νίμιτζ δήλωσε ότι οι δύο πρεσβευτές του έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις τους είναι ειλικρινείς αναφορικά με την πρόθεσή τους να καταλήξουν σε διακανονισμό κι επίσης ότι εκτιμούν πλήρως την διαδικασία που ακολουθείται μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Η φούσκα του Αγγλικού δικαίου ...

Το ότι διακόπηκαν την Παρασκευή οι συνομιλίες με το IIF το βρίσκω θετικό. Για ποιο λόγο; Υπόθεση κάνω, ότι δεν πήραν αυτό που ήθελαν οι τραπεζίτες και σήκωσαν τα χέρια. Υποθέτω ότι η Ελληνική πλευρά παίζει σκληρή μπάλα (ή έτσι θέλω να πιστεύω).

Όπως σας έχω πει σε προηγούμενη αναφορά, εκτιμώ ότι το κούρεμα θα είναι υποχρεωτικό. Οι εξελίξεις την Παρασκευή μάλλον ενισχύουν αυτή την άποψη.

Που σημαίνει ότι τελικά θα μου γίνει η χάρη και θα έχουμε ένα ωραίο πιστωτικό γεγονός (κούρεμα δια της βίας), με την πληρωμή CDS και full extra.

Που επίσης σημαίνει (ελπίζω δηλαδή) ότι το κούρεμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το 50% που έχει συμφωνηθεί πρόσφατα. Για όσους παρακολουθούν αυτή τη στήλη, η ελπίδα μου είναι ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 80% επί των ομολόγων της αγοράς (πλην ΔΝΤ, διακρατικά και ΕΚΤ).

Τώρα βέβαια αν ορισμένοι προτιμούν να γίνει ένα κούρεμα σε εθελούσια βάση και το ποσοστό του κουρέματος να είναι μικρότερο, αλλά να συμμετάσχει και η ΕΚΤ, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αυτό που εγώ θέλω να δω είναι διαγραφές της τάξεως των 160 δισ. ευρώ (τουλάχιστον) με ένα επιτόκιο κοντά στο 4%. Αυτό για μένα είναι το ιδανικό σενάριο.

Αυτό το σενάριο θα μειώσει το συνολικό μας χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ και θα έχουμε πιθανότητες να γίνουμε βιώσιμοι με λίγο financial engineering ακόμα και λίγη σκληρή δουλειά.

e-Επιλογές της 17/01/2012