Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Δει δη χρηµάτων ...

ΜΑΚΑΡΙ η «επιτροπή των οκτώ καθηγητών» που ανέλαβε να διατυπώσει προτάσεις για το πόθεν έσχες και τα οικονοµικά των κοµµάτων να καταλήξει στις καλύτερες δυνατές ρυθµίσεις. Και, µάλιστα, γρήγορα. 

ΟΧΙ ΜΟΝΟ επειδή το ζήτηµα του χρήµατος στην πολιτική παρουσιάζει από τη φύση του πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αλλά κι επειδή τα χαρακτηριστικά αυτά εγγράφονται πλέον σε µια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία. Από κοινού συγκροτούν ένα εύφλεκτο υλικό. 

ΤΟ ΟΠΟΙΟ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι µπορεί να αντιµετωπιστεί µε µια σειρά καλύτερων ή χειρότερων ρυθµίσεων. 

Πολύ φοβούµαι, δηλαδή, ότι αυτό που λείπει σήµερα δεν είναι κάποιες ρυθµίσεις αλλά η αίσθηση ότι το πολιτικό σύστηµα λειτουργεί µε αποκλειστικό γνώµονα το δηµόσιο συµφέρον κι όχι άλλου τύπου ιδιοτέλειες και σκοπιµότητες. 

ΕΤΣΙ, ΟΣΕΣ σοφές προτάσεις κι αν κάνουν οι οκτώ καθηγητές, σε όσες άρτιες διευθετήσεις κι αν καταλήξουν, το πρόβληµα θα παραµένει ανεπίλυτο όσο οι σχέσεις µεταξύ πολιτικού συστήµατος και κοινωνίας παραµένουν βουτηγµένες στην καχυποψία. Και έχω την αίσθηση ότι θα παραµένουν βουτηγµένες στην καχυποψία όσο συνεχίσουν να λειτουργούν µε µια λογική ηθικολογίας και ένα πνεύµα υποκρισίας.ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ στιγµή πρέπει να µιλήσουµε καθαρά και ανοιχτά. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΚΥΡΙΟΙ,λεφτά η πολιτική; Ναι, χρειάζεται – εκτός κι αν εφεύρουµε τη δωρεάν δηµοκρατία...

Σοσιαλιστής καρφώνει Ε.Ε και τον ΠΡΟΕΔΡΟ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς !!!

Μια αγαπημένη οικογένεια οι  Σοσιαλιστές !!!


Έτσι ο "Σοσιαλιστής" (ή "Εργατικός" όπως αρέσκονται να λέγονται οι Άγγλοι Σοσιαλιστές ) πρώην Πρωθυπουργός κ. Gordon Brown στο βιβλίο πού έγραψε (τώρα που ΄έχει ελεύθερο χρόνο μια και οι Άγγλοι τον απομάκρυναν από όλα τα κομματικά αξιώματα) μιλάει και για την εμπειρία του με την Ελλάδα της κρίσης  και τον Έλληνα Σοσιαλιστή Πρωθυπουργό κ. Γ.Α.Παπανδρέου ...


Γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Brown...


«Οι Eυρωπαϊκές εγγυήσεις είναι το θεμέλιο της διάσωσης της Ελλάδας το 2010.
Θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είχε το θάρρος να λάβει τις δυσκολότερες των αποφάσεων και να εφαρμόσει τα σκληρότερα των μέτρων. Αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές συμβουλές» ...


«Για παράδειγμα, κατά τους πρώτους μήνες του έτους, εξαιτίας καθυστερήσεων στις αποφάσεις για να βοηθηθεί η Ελλάδα, το κόστος στην Ελλάδα της αποφυγής της χρεοκοπίας αυξήθηκε από 30 δισ. ευρώ, κατά προσέγγιση, σε 120 δισ. ευρώ».


Και συνεχίζει , ο κ. Brown, «Αυτές οι εγγυήσεις δεν εξαλείφουν τα ίδια τα χρέη, αντιμετωπίζουν μόνο τις συνέπειες, όχι την αιτία» . «Μια δανειακή εγγύηση δεν μπορεί από μόνη της να επιλύσει ένα πρόβλημα υπερχρέωσης. Με άλλα λόγια δεν μπορείς να εξαλείψεις ένα πρόβλημα αξιόχρεου ταξινομώντας το ως πρόβλημα ρευστότητας».
«Ακόμα  κανείς δεν ξέρει  εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς μια αναπροσαρμογή του χρέους, πρέπει να θυμόμαστε ότι η άλλη πλευρά του νομίσματος του Ελληνικού δανεισμού, είναι ότι τα λεφτά τα δάνεισαν Γερμανικές, Γαλλικές, Ιταλικές και άλλες Ευρωπαϊκές τράπεζες».

Η ΝΔ για την νέα υποβάθμιση του Οίκου Fitch ...

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε για την Υποβάθμιση τα εξής :


«Η Νέα Δημοκρατία, από την υπογραφή του «Μνημονίου», υποστηρίζει ότι το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής οδηγεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και δεν αντιμετωπίζει το αυξανόμενο χρέος.
Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι το χρέος θα διογκωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. την περίοδο 2009- 2013. Ενώ το 2020 θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2009.
Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για βαθύτερη, από την αναμενόμενη, ύφεση.