Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ανησυχίες και πραγματικότητα για το ΔΝΤ...


Της Κύρας Αδάμ

Το ΔΝΤ στη χθεσινή έκθεσή του για την Ελλάδα διατυπώνει την ανησυχία του για την υλοποίηση του Μνημονίου και αναφέρεται για πρώτη φορά στην απευκταία πιθανότητα αποτυχίας του. Γι' αυτό και δίνει, με περισσή νευρικότητα, την «εντολή» στην Αθήνα να τελειώνει με τους φοροφυγάδες.
ΣΤΗΝ πραγματικότητα, το ΔΝΤ δείχνει για πρώτη φορά να φοβάται πραγματικά για την υλοποίηση....
του προγράμματος, δηλαδή για το αν «θα πάρει τα λεφτά του πίσω».

ΚΑΙ στην έκθεσή του στις αρχές του προηγούμενου Μαΐου, το ΔΝΤ είχε επισημάνει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι κάτι το πολύ καινούργιο και ιδιαιτέρως υψηλού ρίσκου, καθώς υπεισέρχονται πολλοί «αστάθμητοι παράγοντες», τους οποίους το Ταμείο δεν μπορούσε να προσδιορίσει, σημειώνοντας με έμφαση πως η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από το αν και πώς θα εκφραστεί η «κόπωση» των Ελλήνων.
ΕΞΙ περίπου μήνες αργότερα, το ΔΝΤ εκφράζει «ανησυχία» για τους αναπτυξιακούς στόχους και συγκρατημένο φόβο για «αποτυχία» του πειράματος του Μνημονίου.

Τί θα γίνει με εκείνο το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ;;;

Θα το εισπράξει ποτέ η Ελλάδα;;;

Από τον Μάιο "φωνάζαμε" ότι η Ε.Ε μας χρωστά ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Σήμερα διαβάζουμε στην ειδησεογραφία ότι το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Ιούλιο κινήθηκε σε υψηλότερα του αναμενόμενου από τους αναλυτές επίπεδο στα 6,7 δισ. ευρώ (έναντι 2,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο) ...

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πως θα διαμορφωνόταν στα 1,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο συνέβαλε η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ γεγονός που έκανε ελκυστικότερα τα προϊόντα της Ευρωζώνης σε σχέση με αυτά που τιμολογούνται σε άλλα νομίσματα.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύθηκε αυτό γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε ελάχιστες Ελληνικές εταιρείες εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες...

Και από σήμερα;;;

Την γενική κατεύθυνση της χώρας την δίνει το μνημόνιο και είναι δεδομένη μέχρι το 2013 ...

Τον συντονισμό της κυβέρνησης  τον ανέθεσε στον κ. Ραγκούση ...

Το Υπ. Εξωτερικών το ανέθεσε στον κ. Δρούτσα ...

Αν μάλιστα βάλουμε στο πλάνο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ...

Δημιουργείται η απορία:

Ο Βασιλιάς (ΜΝΗΜΟΝΙΟ) είναι ΓΥΜΝΟΣ ...

Λάβρος κατά του Μνημονίου ο Γ.Πρετεντέρης από τα ΝΕΑ...
«Να φάµε παντεσπάνι!»
ΠΡΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ µηνών συνιστούσα σε όλους να διαβάσουν το Μνηµόνιο. Αντιλαµβάνοµαι ότι δεν είναι το πιο ευχάριστο ανάγνωσµα αλλά έτσι θα είχαν τουλάχιστον αντιληφθεί τι έχει συνοµολογήσει η χώρα και δεν θα εκπλήσσονταν δυσάρεστα σε κάθε βήµα υλοποίησης των συµπεφωνηθέντων. 

ΜΕ ΤΗΝ ίδια θέρµη συνιστώ τώρα να διαβάσουν την Εκθεση Αξιολόγησης του ΔΝΤ (First Review under the Stand-by Αrrangement), η οποία εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συµβούλιο του Οργανισµού την περασµένη Παρασκευή. Να τη διαβάσουν όχι µόνο γι’ αυτά που λέει αλλά, κυρίως, γι’ αυτά που εννοεί. 

Η ΕΚΘΕΣΗ αξιολογεί το πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής όπου καταγράφει το ήδη γνωστό: οι δηµόσιες δαπάνες έχουν γενικά περιοριστεί αλλά τα έσοδα υστερούν ενώ έχουν ξεφύγει οι δαπάνες των νοσοκοµείων και της Αυτοδιοίκησης. Αρα, λέει το ΔΝΤ, «δεν δικαιολογούνται επιπλέον δηµοσιονοµικά µέτρα». 

ΕΝΝΟΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ «έκτακτα δηµοσιονοµικά µέτρα» διότι τα «επιπλέον δηµοσιονοµικά µέτρα» προβλέπονται ήδη από το Μνηµόνιο και θα ενσωµατωθούν στον προϋπολογισµό 2011 – ο οποίος θα τεθεί προς έγκριση της τρόικας... 

Mini η Maxi έχει σημασία;;;

Με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης αναλαμβάνει τον στρατηγικό συντονισμό της κυβέρνησης, σε θέματα επικοινωνίας, ενώ θα μπορεί να συγκαλεί και υπουργικές συσκέψεις κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στον κ. Ραγκούση ανατίθενται οι εξής αρμοδιότητες:

1. «Αναλαμβάνει την ευθύνη του συνεκτικού, στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, στους τομείς που κάθε φορά του αναθέτει και την παρακολούθηση της εφαρμογής του».

Μικρά επίκαιρα...


Όχι κ. Τράγκα , δεν ψιχάλιζε χθες βράδυ...
Τόση ανάγκη έχετε το μεροκάματο και δεν αφήνετε το ...στασίδι;;;


Να φταίει η ηλικία η το καλάμι για την συσσωρευμένη οργή;;;
Να δείτε που εγγράφει υποθήκες για υπουργοποίηση ...

Κερδοσκόποι οι πρατηριούχοι που κερδίζουν 4-5 λεπτά στο λίτρο...
Το δημόσιο που κερδίζει 1 € στο λίτρο τί είναι ;;;


Περιμένοντας το... 2013


Του Γιώργου Κύρτσου
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου υποστήριξε, με τις δημόσιες παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ότι το 2013 θα είναι ο τελευταίος δύσκολος χρόνος για την ελληνική οικονομία. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, να βγούμε από τη στενωπό πριν από το 2013, εφαρμόζοντας με σωστό τρόπο την πολιτική του μνημονίου.

Η πικρή αλήθεια

Οι περιγραφές που κάνει ο πρωθυπουργός δεν έχουν μεγάλη σχέση με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που....
διαμορφώνει με τη στρατηγική του. Σύμφωνα με τις βασικές παραδοχές του μνημονίου, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα εκτοξευθεί μέχρι το 2013 στο 150% του ΑΕΠ, για να αρχίσει στη συνέχεια μια βασανιστικά αργή καθοδική πορεία.

Η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε το δημόσιο χρέος στο 115% του ΑΕΠ. Σήμερα το χρέος έχει φτάσει ήδη το 130% του ΑΕΠ και κινείται με γρήγορο ρυθμό προς το φράγμα του 150% του ΑΕΠ. Δύο είναι οι παράγοντες που μετατρέπουν μία υπερχρεωμένη χώρα σε ακόμη πιο υπερχρεωμένη. Ο πρώτος είναι η διαπραγματευτική ανυπαρξία της κυβέρνησης Παπανδρέου, που οδήγησε στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους με υψηλά επιτόκια και πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας στήριξε με λογική αυστηρού τραπεζίτη, ενώ εμείς έπρεπε να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με λογική κοινοτικού εταίρου. Τα ανοίγματα που έκανε ο κ. Παπανδρέου στην κατεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποβάθμισαν την πολιτική διάσταση του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

e-Επιλογές της 15/09/2010