Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Το "πέταγμα της πεταλούδας"...

Όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με την οικονομία θα έχουν ακούσει/διαβάσει για την θεωρία όπου το φτερούγισμα μίας πεταλούδας στην Ασία μπορεί να προκαλέσει θύελλα στην Ευρώπη...

Μεταφορικά φυσικά , αφού εννοεί ότι ένα μικρό οικονομικό πρόβλημα σε κάποια μακρινή χώρα μπορεί να προκαλέσει κραχ σε κάποια άλλη περιοχή του κόσμου λόγω ενίσχυσης των φαινομένων .

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η "Πεταλουδίτσα" είναι η χώρα μας.
Όχι γιατί είναι μία τεράστια οικονομία που παρασύρει και άλλες με την πτώση της , αλλά γιατί χρησιμοποιεί Ευρώ και αυτό το νόμισμα το χρησιμοποιεί πλέον ΟΛΗ η γή.
Η απότομη διολίσθηση του Ευρώ προς το Δολάριο και τα άλλα μεγάλα νομίσματα του διεθνούς εμπορείου άλλαξε πολλά ώς προς τον προγραμματισμό των εξαγωγών/εισαγωγών και τροποποίησε τα προκαθορισθέντα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί για ανάκαμψη των οικονομιών .

Πέφτουν από τα "σύννεφα" ...


Διαβάζω σε εφημερίδες και blogs , ακούω στα κανάλια και τα ραδιόφωνα τις κατηγορίες που απευθύνει το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα εναντίον της  Ν.Δ για το πού έφερε το χρέος της χώρας  επί της τελευταίας διακυβέρνησής της και εκνευρίζομαι...


Όχι γιατί θεωρώ ότι  η Ν.Δ άδικα κατηγορείται ή δεν αύξησε το δημόσιο χρέος αντί να το μειώσει όπως είχε ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ στον Ελληνικό λαό (μαζί με τις λοιπές αλλαγές), αλλά γιατί οι "κατήγοροι" μας περνούν όλους "χρυσόψαρα" δηλαδή με μνήμη διάρκειας δευτερολέπτων.

Νομίζουν προφανώς , ότι δεν μπορούμε να διαβάσουμε ένα οικονομικό κείμενο ή και προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι τα στατιστικά δεδομένα (ναι αυτά τα "καλλωπισμένα" που έδινε η χώρα μας στους οργανισμούς) είναι "Υπέρ" της δικής τους διακυβέρνησης !!!
Σήμερα όλοι "πέφτουν από τα σύννεφα" ανακαλύπτοντας το "χάλι της οικονομίας"  δείχνοντας με το δάκτυλο αυτούς που "έριξαν στα βράχια το καράβι" .
Κανείς από τα κόμματα δεν διάβασε ΠΟΤΕ τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών , της Ε.Ε , της Ε.Κ.Τ , της Τ.τ.Ε του ΙΟΒΕ του ...... , του .......
Δεν ήξερε ΚΑΝΕΙΣ τίποτα !!!
Όλοι "νόμιζαν" ότι η οικονομία με 100% (και πλέον...) χρέος στο ΑΕΠ το 2004  δεν έχει "κανένα πρόβλημα". Τα προβλήματα ξεκίνησαν επειδή πήγε (ΞΑΝΑ...) στο 113% του ΑΕΠ  και η "αναξιόπιστη" Ν.Δ έδινε "πλαστά" στοιχεία.
Αμφιβάλλω αν ακόμα και οι πλέον φανατικοί που εκτοξεύουν αυτές τις φωτοβολίδες πιστεύουν σε αυτά που λένε...