Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Μείον 2% το AEΠ για το 2009...

Τα στατιστικά του έτους 2009 που οριστικοποιήθηκαν και ανακοινώθηκαν από την ΕΣΥΕ είναι απογοητευτικά...

Ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία έχει η μείωση που σημειώθηκε στις κατοικίες( κατά 23,3%) , στον μηχανολογικό εξοπλισμό (κατά 19,6%) , στον εξοπλισμό μεταφορών (κατά 13,2%), στις λοιπές κατασκευές (κατά 20,8%) που είναι παραγωγικοί τομείς.

Αν λοιπόν έπεσαν οι κατοικίες κατά 23,3% το 2009 δεν θέλω να φανταστώ τί ποσοστά πτώσεις θα αναφερθούν για το πρώτο τρίμηνο του 2010 όπου στην ουσία έχουν παγώσει οι κατασκευές καθώς και το ενδιαφέρον για οικοδομές εξ' αιτίας των μέτρων της κυβέρνησης (Τεκμήρια, φορολογία κλπ).

Το κακό (πέραν της συρρίκνωσης του ΑΕΠ) είναι ότι δυστυχώς στην Ελλάδα η οικοδομή δίνει τζίρους σε πολλά επαγγέλματα ενώ ειδικά στον τομέα οικοδομή (και στην γεωργία που όμως δεν μειώθηκε το 2009)  εργάζονται πολλοί αλλοδαποί που λόγω της μείωσης του όγκου εργασιών  θα μείνουν άνεργοι.

To "κίνημα" των Τεσσάρων...

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης (Θορυβημένοι οι traders για την πιθανή απαγόρευση των CDS...) προχωράμε ένα βήμα παρακάτω το πρόβλημα CDS.

To Reuters συνεχίζει από εκεί που το άφησε το Bloomberg και αναφέρεται στην πρωτοβουλία της Ελλάδας,  Γερμανίας,  Γαλλίας και Λουξεμβούργου για την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το ρόλο και τις επιπτώσεις κερδοσκοπικών κινήσεων που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση credit default swaps (CDS) επί κρατικών ομολόγων χωρών της ΕΕ.

Στην διαφάνεια εντάσσονται οι παρακάτω προτάσεις.

* Η Ευρώπη θα πρέπει να εντείνει τις κινήσεις της για να αυξηθεί η διαφάνεια.

* Η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέτει το δικό της αποθετήριο που να αναφέρονται οι πράξεις.

* Η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαθέτει δικό της εκκαθαριστήριο παραγώγων.


Προτείνεται επίσης η θεσμοθέτηση κανόνων όπως: