Δειλά δειλά εμφανίζονται άρθρα που συγκρίνουν τα ελλείμματα της Ελλάδας με τα ελλείμματα άλλων Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο...) χωρών και θεωρούν (όχι άδικα) ότι είναι πλασματική η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Ο γράφων δεν έχει σκοπό να αμφισβητήσει τα στοιχεία που παρατίθενται προς υποστήριξη αυτών άρθρων , ακόμα και αν είναι στρογγυλεμένα δεν παύουν να είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Αυτό όμως που παραβλέπεται είναι ότι συγκρίνεται η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α (η οποίες είναι από τις πρώτες σε ελλείμματα χώρες) με την Ελλάδα.
Σε αυτή την περίπτωση ξεχνάμε ότι και οι δύο χώρες έχουν δικά τους νομίσματα
τα οποία διαχειρίζονται κατά το δοκούν.
Επίσης και οι δύο αυτές χώρες είναι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας οικονομίας , έχουν
ΤΕΡΑΣΤΙΑ εσωτερική αγορά, ενώ με την ηθελημένη υποτίμηση των νομισμάτων τους έχουν καταστήσει τα προϊόντα τους ιδιαίτερά ελκυστικά στις διεθνείς αγορές (και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη) .
Το κυριότερο όμως ατού τους είναι η βιομηχανική τους παραγωγή.
Πέραν του όγκου της παραγωγής και οι δύο αυτές χώρες έχουν υψηλής τεχνολογίας εξαγωγές που προσφέρουν σημαντικά περιθώρια κέρδους.
Συγκρίνεται όμως η Ελληνική οικονομία και με χώρες της Ε.Ε (όπως πχ την Γερμανία και την Αγγλία) που έχουν και αυτές τεράστια ελλείμματα.
Δυστυχώς και εκεί παραβλέπουμε ότι η μέν Αγγλία έχει το δικό της νόμισμα (οπότε έχει περιθώρια ευελιξίας όπως και οι παραπάνω χώρες...) ενώ με την πολιτική της έχει συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στο City του Λονδίνου...
Για την Γερμανία τι να πεί κανείς;;;
Ναί έχει ελλείμματα , αλλά στα ποσά που δαπανά για να στηρίξει τις μικρές οικονομίες της Ε.Ε καθώς και την ενοποίηση των δύο Γερμανιών οφείλεται μεγάλο μέρος από αυτά.
Η Γερμανία παρά την κρίση, είναι μία χώρα που έχει και
βαριά βιομηχανία καθώς και βιομηχανία τεχνολογίας ενώ παραμένει
θετικό το ισοζύγιο πληρωμών της (τα ποσά των εμπορευμάτων που εξάγει υπερβαίνουν των ποσών των εμπορευμάτων που εισάγει) παρά το ΑΚΡΙΒΟ Ευρώ.
Η Ελλάδα τί έχει να αντιτάξει σε αυτά τα δεδομένα;;;