Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Επί του "πιεστηρίου"...


Υποβάθμισε και η Moody's την Ελλάδα...

Στα μαλακά όμως.
Από Α1 σε Α2.....

Ας ξεκαθαρίσει η Ε.Ε τι θέλει...


Εδώ και δύο χρόνια περίπου ακούμε και διαβάζουμε όλους τους διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης , καθώς και τους αρθρογράφους των μεγαλύτερων οικονομικών εντύπων να λένε πόσο υπερτιμημένο είναι το Ευρώ σε σχέση με τα άλλα νομίσματα που χρησιμοποιούνται στις εμπορικές σχέσεις .

Οι ίδιοι άνθρωποι κατακεραυνώνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και την συνθήκη της ΟΝΕ για έλλειψη ευελιξίας φέρνοντας σαν παράδειγμα την ευελιξία που έχει η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα με το Δολάριο.

Όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ακριβό Ευρώ καθιστά τα Ευρωπαϊκά προϊόντα ακριβά στις διεθνείς αγορές (με αποτέλεσμα να πλήττονται οι εξαγωγές της Ευρωζώνης)  και τα προϊόντα των τρίτων χωρών  που τιμολογούνται με Δολάριο η Γιέν φθηνά στην Ευρωζώνη (με αποτέλεσμα άνοιγμα της ψαλίδας στο ισοζύγιο εμπορικού ελλέιμματος) .

Άρθρα επί άρθρων έχουν γραφτεί για το πως υποτιμά η Αμερική το Δολάριο καθιστώντας τα προϊόντα της ελκυστικά εξάγοντας την κρίση στην Ευρώπη που θα καθυστερήσει σε σχέση με την Αμερική να ανακάμψει.

Ξαφνικά λίγες μέρες πριν , άρχισαν όλοι να συμφωνούν ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επειρεάζει αρνητικά την ισοτιμία του Ευρώ και "ανησυχούν".!!!

Σχετικό άρθρο έχει σήμερα η Ναυτεμπορική "ΕΕ: Επιπτώσεις στο ευρώ λόγω ελληνικών ελλειμμάτων".

Μέσα στην μανία τους (όχι αδίκως ίσως) να χτυπήσουν την Ελλάδα αυτοαναιρούνται !!!
Διότι :
ή
Πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα (με αυστηρούς όρους κλπ κλπ) στηρίζοντας έτσι το Ευρώ στην προ μηνών (Υπερτιμημένη;;;)  ισοτιμία του 1,5 $ /1€
η
Οφείλουν ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα (και εξ αυτού πρέπει να την στηρίξουν ) αφού η πτώση της ισοτιμίας του Ευρώ καθιστά πιο ανταγωνιστικά τα Ευρωπαϊκά προϊόντα και συνεπώς ταχύτερη την ανάκαμψη των οικονομιών από την κρίση.

Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν και τα δύο.
Οι κεφαλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι  αρθρογράφοι πρέπει να περιορίσουν τις ανθελληνικές τους κορόνες και να σοβαρευτούν.