Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Αποχώρηση Πολυεθνικών από την Ελλάδα.

Δεν μπορώ να φανταστώ τους λόγους που δύο από τις επτά αδερφές αποχωρούν από την χώρα μας.
Όλως τυχαίως και οι δυο είναι Αγγλικών συμφερόντων.......

Αναφέρομαι κυρίως στη αποχώρηση της ΒΡ που ήδη έχει ήδη δρομολογηθεί με αγορά των πρατηρίων της από τα Ελληνικά Πετρέλαια , αλλά και στην φημολογούμενη (μάλλον σχεδόν βέβαιη...) αποχώρηση της Shell.

Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί σε Ευρωπαϊκή χώρα, μόνο σε κάτι χώρες που άλλαξαν προσανατολισμό και από ελεύθερη οικονομία πήγαν στην κρατικοποίηση των πολυεθνικών έχει συμβεί........

Οι δύο αυτές εταιρείες κατείχαν μεγάλα ποσοστά από την πίτα του εμπορίου καυσίμων και μοναδικός ανταγωνιστής με παραπλήσια ποσοστά ήταν μόνο η ΕΚΟ.
Τα κέρδη που αποκόμιζαν στην χώρα μας δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα ενώ κάποια αρνητικά αποτελέσματα που φάνηκαν, σαφώς και δεν μπορούν να γονατίσουν κολοσούς όπως αυτές.
Η υπόθεση αυτή προφανώς έχει περισσότερο παρασκήνιο απ΄ότι αφήνεται να εννοηθεί από τις διάφορες επισημες ανακοινώσεις.

Κάποιοι υποθέτουν ότι ρόλο στην απόφαση για αποχώρηση έπαιξαν τα πρόστιμα που τους επεβλήθησαν .
Προσωπικά αμφιβάλλω αν αυτά διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο.
Ούτε οι πρώτες ούτε οι τελευταίες εταιρείες που παίρνουν πρόστιμα είναι αυτές , εξ΄άλλου τα μεγέθη τους ,τους επιτρέπουν να τραβήξουν δικαστικά αυτές τις υποθέσεις για πολλά πολλά χρόνια , ακόμα και να φθάσουν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο πριν καταβάλλουν ένα Ευρώ...

Μία ακόμα ισχυρή φήμη για τον λόγο της αποχώρησης είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν για αποκλειστική δημιουργία και εκμετάλλευση πρατηρίων επί της Εναντίας οδού.Δεν τους παραχωρήθηκαν οι χώροι και γιαυτό "τσατίστηκαν" και αποχωρούν!!!
Πιστεύω ότι ούτε αυτή η φήμη έχει σοβαρή βάση.
Εταιρείες με τόσο μεγάλους τζίρους και πολλυετή παρουσία στην χώρα μας δεν επιτρέπουν στους εαυτούς τους την πολυτέλεια της "τσαντίλας" , ούτε πετάνε τους τζίρους και τα κερδη τους (για να μην αναφερθώ στο πρεστίζ που δίνει η παρουσία τους σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου ) για να "τιμωρήσουν" την χώρα.

Αυτό που με ανησυχεί (χωρίς όμως να μπορώ εμπράκτως να αποδείξω) είναι η αποχώρηση να σχετίζεται με τις έρευνες(;;;) της Τουρκίας για πετρέλαιο στο Αιγαίο (σε διεκδικούμενες περιοχές....) και κοντά στην Κύπρο .
Μήπως γιαυτό οι παραβιάσεις και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για συνολική λύση στο Αιγαίο ;;;
Μήπως προκληθεί μίνι πόλεμος με καταλήψεις ορισμένων νησιών μας κοντά σε αυτες τις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές ;;;
Μήπως οι εταιρείες που θα στήσουν εξέδρες εξόρυξης θα είναι οι εν λόγω;;;
Μήπως γιαυτό αποχωρούν τώρα ώστε να μην υποστούν τις συνέπειες αργότερα;;;

Μπορεί να φαίνονται υπερβολικά αυτά τα ερωτήματα και ίσως να είναι , όμως η ιστορία δείχνει ότι οι Τούρκοι (Το βαθύ κράτος δηλαδή) είναι μακροπρόθεσμοι στον σχεδιασμό τους όπως ακριβώς είναι και οι Άγγλοι.
Εύχομαι αυτές οι γραμμές να μείνουν σαν ένα παράλογο σενάριο ενός μικρού blog .