Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ε.Τ Αντίο...

Είναι κρίμα όταν κλείνει μία επιχείρηση.
Οποιαδήποτε επιχείρηση ανεξαρτήτως αντικειμένου.

Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που καλούνται να αλλάξουν άρδην την καθημερινότητά τους.
Όπως συμβαίνει πάντα , ορισμένοι από τους απολυμένους θα βρουν άμεσα νέα δουλειά αλλά εν μέσω κρίσης είναι βέβαιο ότι πολλοί θα δυσκολευθούν να βρουν κάτι αντίστοιχο.
Για τους έχοντες μνήμη υπενθυμίζω ότι η πάλαι ποτέ μεγάλη εφημερίδα της ΚεντροΔεξιάς ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας όταν οι Αγγελόπουλοι την αγόρασαν.

Θυμίζω επίσης ότι οι νέοι τότε ιδιοκτήτες επένδυσαν πολλά χρήματα και στην ανανέωση του κασέ της εφημερίδας αλλά και στην δικτυακή της παρουσία.

Δυστυχώς αυτό το εγχείρημα ήταν πολυέξοδο , η εφημερίδα ποτέ δεν μπόρεσε να πλησιάσει τις κορυφαίες σε πωλήσεις ΚεντροΑριστερές εφημερίδες (ίσως για αυτό ευθύνεται η συχνή αλλαγή της πολιτικής θέσης της εφημερίδας) ενώ οι νέες εκδοτικές προσπάθειες (Θέμα , Real News) βοήθησαν να χάσει αναγνώστες ακόμα πιο γρήγορα.



Το κλείσιμο του Ε.Τ είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Δεν είναι μεν το πρώτο έντυπο που κλείνει αυτή την χρονιά , αλλά είναι το μεγαλύτερο, υπάρχει δε διάχυτη η αίσθηση ότι και άλλες επιχειρήσεις του τύπου βρίσκονται επί ξηρού ακμής και ετοιμάζονται να ακολουθήσουν.

Τα DVD και οι λοιπές προσφορές, μπορεί να δίνουν μία παράταση στην διατήρηση της κυκλοφορίας όμως η εγκυρότητα των περισσοτέρων έχει στραπατσαριστεί (πρόσφατο το παράδειγμα των μαϊμού ρεπορτάζ) το δε αγοραστικό κοινό τους έχει αλλάξει σχεδόν στο σύνολό του.

Το internet προσφέρει άλλη αμεσότητα στην ενημέρωση και φυσικά λιγότερο έλεγχο στο τι πληροφορείται ο λαός .
Οι νέοι άνθρωποι , σαφώς πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία , στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό για την ενημέρωση τους , οι αγοραστές των εντύπων ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιο DVD έχει ένθετο η εφημερίδα παρά την πολιτική της θέση η τα «νέα» που θα διαβάσουν.
Το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο , τα e-books , τα NetBoks , τα κινητά με Internet και φυσικά η τηλεόραση εδραιώνουν όλο και περισσότερο την θέση τους.

Νομίζω όμως πώς οι αντιδράσεις της ΕΣΥΕΑ για το κλείσιμο του Ε.Τ και των δορυφορικών του επιχειρήσεων είναι αδικαιολόγητες.
Πέραν της κακώς εννοημένης συνδικαλιστικής συμπαράστασης , η απεργία το μόνο που κατάφερε είναι να στρέψει ακόμα περισσότερο κόσμο στο internet για την ενημέρωσή του.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΥΕΑ δείχνουν ότι δεν έχουν πάρει χαμπάρι τις αλλαγές που συντελούνται παγκόσμια στον τομέα ενημέρωση .

Δεν πειράζει όμως …………
Θα το βρουν μπροστά τους.