Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές & Αποχή.


Παρακολούθησα στην χθεσινή εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» τους παρουσιαστές , με μπροστάρη τον Αντώνη Κανάκη ,να προτρέπουν τους τηλεθεατές τους στην αποχή από τις Ευρωεκλογές .
Η βάση της σκέψης τους ήταν ότι όσο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής υπάρχει , τόσο μεγαλύτερη θα είναι η …………τιμωρία των πολιτικών.

Θεωρούν δε , ότι η συνειδητή αποχή είναι πολιτική πράξη.

Εμένα όμως μου δημιουργούνται ερωτήματα που δεν πήρα απαντήσεις.

Πώς ξεχωρίζουμε από το σύνολο της αποχής τους συνειδητά απέχοντες , από αυτούς που θα πάνε εκδρομή λόγω καλού καιρού και του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος???

Αν σε ένα σύνολο 8,000,000 ψηφοφόρων εμφανιστούν στις κάλπες οι μισοί , οι οποίοι θα επιλέξουν τον κομματικό συνδυασμό που τους αρέσει , αλλάζει κάτι ???
Δεν θα πάνε στην Ευρωβουλή οι 22 των κομμάτων που επέλεξαν αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν???

Με αυτό το σκεπτικό (πολιτική πράξη) , ποια παρέμβαση (θετική η αρνητική δεν έχει σημασία) έκαναν οι απέχοντες από την ψηφοφορία???

Εδώ η απάντηση έρχεται αβίαστα : ΚΑΜΙΑ.

Στις δημοκρατίες σημασία έχει η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και όχι η ΑΠΟΧΗ. .
Στις δημοκρατίες όμως είναι λάθος να ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΣΑΙ νομοθετικά (με απειλές ποινών) σε συμμετοχή και είναι ευχάριστο που η νομοθεσία έχει ατονήσει σε αυτόν τον τομέα εδώ και χρόνια.

Σαν πολίτης όμως (ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι , σχολιαστές , blogers κλπ) από την όμως στιγμή που ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΠΕΧΕΙΣ από την διαδικασία , χάνεις και το όποιο έρεισμα η δικαίωμα κριτικής για την ποιότητα των πολιτικών που επιλέγονται από ΑΛΛΟΥΣ για σένα.